10/06/2022

Apicultorii vor fi informați cu privire la tratamentele aplicate culturilor în apropierea apicultorilor
Apicultorii vor fi informați cu privire la tratamentele aplicate culturilor în apropierea apicultorilor Ştiri Moldova

Apicultorii și fermierii vor putea utiliza un sistem informatic pentru a face schimb de informații privind tratamentele de protecție a culturilor în apropierea stupilor.
Acest lucru este prevăzut de modificările legislative adoptate joi în lectură finală de către Parlament, transmite moldpres.md.

Potrivit documentului, situațiile de otrăvire în masă a albinelor se datorează unei slabe cooperări între agricultori și apicultori în ceea ce privește utilizarea produselor de protecție a plantelor pentru prelucrarea culturilor, în apropierea cărora se află stupi de albine. Acest lucru cauzează daune enorme nu numai apiculturii, ci și sectorului agricol în ansamblu. 

Pentru a îmbunătăți situația, proiectul are în vedere crearea unui sistem de schimb de informații între fermieri, apicultori și autoritățile de control cu privire la stropirea culturilor și amplasarea stupilor.  

Astfel, producătorii agricoli vor fi obligați să notifice sistemul informatic cu cel puțin 48 de ore înainte de tratament, precizând data și ora tratamentului, denumirea produsului fitosanitar sau a îngrășământului, rata de consum a produsului etc.  

De asemenea, au fost propuse modificări ale Codului contravențional pentru a sancționa utilizarea produselor fitosanitare și a îngrășămintelor pentru protejarea culturilor agricole și forestiere fără o notificare prealabilă prin intermediul unui sistem de informare, precum și introducerea de date eronate în sistem. 

Amenzile pot fi cuprinse între 450 și 750 de lei pentru persoanele fizice și între 1.500 și 2.250 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

18 zile 4 ore

187-188

Publicitate în BC