07/07/2022

Autoritățile se iau de capul bancherilor! Îi lasă cu ochii în soare fără milioane de lei
Autoritățile se iau de capul bancherilor! Îi lasă cu ochii în soare fără milioane de lei Ştiri Moldova

Autoritățile intenționează să plafoneze comisioanele la achitarea cu cardul, în condițiile în care băncile percep comisioane grase.


„Ca prim pas este plafonarea comisioanelor la plata cu cardul. Este vorba de un plafon de 0,5%. Astăzi avem și 2% și 3% din fiecare plată pe care o fac cumpărătorii la magazin. Or acest lucru înseamnă venit pentru agenții economici. Da o să însemne venituri ratate de 120 mil. de lei pentru bănci. Cred că este timpul să avem o abordare mai categorică”, a declarat deputatul Dan Perciun în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Deși la achitarea cumpărăturilor cu cardul nu ți se va reține vreun comision, prețul plătit fiind identic dacă ai plăti în numerar, folosirea cardului bancar duce indirect la majorarea prețurilor. Și aceasta pentru că, chiar dacă pe tine nu te costă nimic să plătești cu cardul, îl costă în schimb pe comerciant. Iar ca urmare, costurile adiționale suportate de agentul economic se includ în cele din urmă în prețurile produselor, deși într-o măsură posibil neimportantă deocamdată, grație numărului mic de cumpărături cu cardul. Pentru comoditatea pe care ți-o oferă comerciantul de a plăti fără numerar, acesta este taxat de banca care deservește terminalul POS (Point of Sale) al agentului economic.

Comisioanele percepute de băncile din Moldova variază în funcție de card și constituie între 1,5% și 3,0% din suma tranzacției. Conform informației disponibile la băncile comerciale, comisioanele sunt diferite pentru cardurile emise de banca respectivă, pentru cardurile emise de alte bănci locale și pentru cardurile puse în circulație de bănci străine. Astfel, tranzacția efectuată cu un card emis de banca care deservește POS terminalul va suporta un comision mai mic, între 1,5-2,0 în funcție de bancă, în timp ce plățile întreprinse cu un card emis în străinătate va fi taxat cel mai mult, între 2,5-3,0%. Pentru cardurile emise de altă bancă locală, decât cea care deservește POS terminalul, comisionul variază între 1,8-2,5%. Pe lângă comisioanele aplicate la sumele tranzacționate, băncile mai pot percepe și taxe unice pentru deservirea echipamentului.

Ultimele datele ale BNM relevă că la sfârșitul anului 2021 plățile cu cardurile bancare emise în Republica Moldova au constituit 9,3 miliarde de lei, în timp ce retragerile de bancomate au constituit 18,8 miliarde de lei.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

4 zile 20 ore

189

Publicitate în BC