20/01/2023

Germania va crește suportul pentru Republica Moldova cu 7 milioane de euro
Germania va crește suportul pentru Republica Moldova cu 7 milioane de euro Ştiri Moldova

Germania va continua să susțină eforturile Guvernului în depășirea actualelor crize, iar asistența acordată pentru programele de dezvoltare a Republicii Moldova va crește, în funcție de necesitățile pe care le are țara noastră. Agenda de cooperare dintre cele două state a fost discutată la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu ministra germană pentru Dezvoltare, Svenja Schulze, care a anunțat creșterea suportului pentru Republica Moldova cu 7 milioane de euro. În special, a fost abordată asistența pentru întreprinderi și investiții (Fondul FACEM), domeniul energetic, învățământul dual și dezvoltarea comunităților. 

Potrivit Nataliei Gavrilița, Guvernul a reușit să gestioneze crizele multiple din ultimul an, în același timp preocupându-se de crearea premiselor pentru recuperarea și chiar creșterea economică în anul 2023. În acest sens, șefa Executivului a menționat introducerea unei politici fiscale expansioniste, care prevede măsuri de stimulare a creșterii economice, creștere a investițiilor și a numărului locurilor de muncă. Totodată, au fost lansate o serie de noi instrumente de sprijin a sectorului privat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și promovată noua legislație privind modelul german de învățământ, de natură să asigure specialiști calificați pentru sectorul real al economiei. Astfel, statul va asigura 50% din costurile de instruire a studenților din învățământul dual, restul fiind acoperit de companiile partenere.

„Apreciem că Germania ne rămâne alături în procesul de transformare a țării noastre într-un stat european modern și mizăm pe o colaborare care va ajuta la creșterea rezilienței Republicii Moldova. Ne propunem să fim nu doar consumator, ci și furnizor de securitate și stabilitate în spațiul UE, iar acest lucru l-am demonstrat deja prin gestionarea fluxurilor de refugiați, a traficului la frontieră și a situației de securitate, în ultimul an”, a spus Natalia Gavrilița. În context, șefa Executivului a menționat recenta introducere a măsurilor de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina, Republica Moldova fiind singura țară non-UE care a acordat acestora un statut atât de înalt. 

Referindu-se la criza energetică, prim-ministra a subliniat că, dacă anterior Republica Moldova era dependentă în proporție de 100% de un singur furnizor de gaze naturale, anul trecut Chișinăul și-a diversificat sursele de aprovizionare și a făcut stocuri strategice, iar în prezent malul drept al Nistrului nu consumă gaze de la Gazprom. Următoarea în ordinea priorităților este sporirea eficienței energetice atât în sectorul public, cât și în cel rezidențial, dar și creșterea capacităților de generare proprii, inclusiv din surse regenerabile de energie.  
gov.md

 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

6 zile

207

Publicitate în BC