20/03/2024

Italianul și-a suspendat afacerea cu melci la Nisporeni: nu există forță de muncă
Italianul și-a suspendat afacerea cu melci la Nisporeni: nu există forță de muncă Ştiri Moldova

Un investitor italian a investit 250 de mii de euro într-o afacere de creștere a melcilor la Nisporeni, dar nu a reușit niciodată să obțină profitul pe care îl visa.El explică eșecul prin lipsa unei forțe de muncă profesioniste. Acum și-a suspendat afacerile și își caută un partener, în speranța că va putea relansa afacerea, scrie tv8.md

„Melcii sunt o soluție pentru că în Europa avem un deficit de producție, nu se produc atât cât se consumă. Astfel, fiecare țară care este mare consumatoare de melci are nevoie de materii prime. De exemplu, în Italia producem 20% din ce este nevoie, iar restul 80% vine din afara, prin import.
Pentru Franța este la fel, pentru Spania este la fel. Toate celelalte țări produc melci pentru aceste trei țări principale consumatoare.

Ca să știi, în această afacere cu melci, tot ce produci este deja vândut, să găsești un cumpărător nu este atât de dificil. Dacă vorbim de condiții de creștere, Moldova este ideală din punct de vedere climatic”, a spus Ivan Ceccarone.

Ivan a declarat că această afacere poate returna investiția după primul an, ceea ce o face o idee grozavă pentru familiile care își doresc un venit stabil.

„Oriunde în lume, crescătorii de melci fac profit, mai ales când au pământ ieftin și forță de muncă nu foarte scumpă. Din acest punct de vedere, Moldova este ideală. Planul meu de afaceri era acesta: să zicem că ai , pt. de exemplu o investitie de 25 de mii de euro poti primi 25 de mii de euro in fiecare an, iar pentru asta lucreaza 1-2 oameni. Cred ca 25 de mii de euro pentru o familie care nu locuieste in Chisinau, ci undeva in sat „Asta e un venit foarte bun.Am cerut statului doar sa sustina aceste intreprinderi in faza initiala, cand se fac investitii in infrastructura, de exemplu, in sistemul de irigatii si primele investitii in melci, pentru ca trebuie sa cumperi primii melci pentru crestere. ."

Era atât de încrezător în potențialul acestei afaceri încât a cerut autorităților moldovenești să includă acest tip de fermă, alături de cele clasice, în lista beneficiarilor de subvenții și beneficii de la stat.

Dar ceea ce a început bine și rapid s-a oprit rapid din cauza mai multor factori. Motivul principal este forța de muncă sau, mai degrabă, lipsa acesteia.

În urmă cu doi ani, când jurnaliştii au vizitat ferma, zona era plină de mii de melci pe care Ceccarone încerca să-i crească pentru vânzare. Astăzi această fermă nu funcționează. Ivan vrea să-și reia afacerea, dar trebuie să pregătească din nou pământul și să replanteze plantele care servesc drept hrană acestor melci.

Lipsa de forță de muncă nu este nouă pentru cei care dețin afaceri, fie că vorbim de antreprenori străini sau locali.

„Problema muncii este reală și am recunoscut acest lucru în mod explicit spunând că sunt multe afaceri, mici și mari, străine sau locale, care pur și simplu nu găsesc destui oameni.

Putem merge împreună, de exemplu, la parcul industrial din Edineț, unde o companie care exportă în Marea Britanie și-ar putea crește capacitatea de producție cu treizeci la sută dacă ar putea găsi oameni.

Și aceasta nu este doar realitatea lor, este realitatea multor antreprenori care încearcă să facă o afacere de succes aici. Acesta a fost și motivul pentru care am decis să deschidem piața muncii. Evident, aceasta este o măsură temporară, dar deocamdată, pentru ca economia noastră să crească, înseamnă că fiecare companie trebuie să crească. Pentru a crește, trebuie să angajeze oameni. Pentru a angaja oameni, trebuie să-i găsească pe acești oameni”, a declarat ministrul Economiei și Digitalizării Dmitry Alaiba.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

27 zile 11 ore

206

Publicitate în BC