22/11/2022

Macron a anunțat 100 mln euro, ajutor pentru Republica Moldova
 Macron a anunțat 100 mln euro, ajutor pentru Republica Moldova Ştiri Moldova

În cadrul celei de-a treia ediție a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, președintele Franței Emmanuel Macron, a anunțat că cele 44 de state au aprobat un sprijin financiar de peste 100 de milioane de euro pentru țara noastră. Banii vor fi redirecționați pentru achiziţii de gaz şi de electricitate în prag de iarnă, dar și pentru gestionarea crizei refugiaților.

 

„Să abandonăm Moldova și să o lăsăm să sufere – egal cu a decide că Europa nu mai este fidelă vocației și valorilor sale. (…) Și la Berlin, și la București am hotărât să aducem din ce în ce mai mulți bani pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Moldova. Oferim mai mult de 100 de milioane de euro – am decis acest lucru, inclusiv pentru a regla chestiunile de refugiați și pentru a permite accesul refugiaților la învățământ, mâncare și tot ce este nevoie.

Două milioane de euro sunt mobilizați, de asemenea, pentru a ajuta reformele în materie de energie. Situația de criză în care se află Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu și de aceea Agenția de Dezvoltare va investi 85 de milioane de euro în materie de energie în Republica Moldova. Conferința de astăzi a permis de asemenea să arătăm sprijinul pentru reformele dumneavoastră și care justifică această alegere pe care o faceți de a acorda statutul de candidat la UE”, a declarat Macron.

Amintim că la Paris a fost dat startul discuțiilor în formatul Platformei de sprijin a Republicii Moldova. Aceasta este a treia ediție a conferinței. Din delegația Republicii Moldova, condusă de președinta Maia Sandu, fac parte mai mulți oficiali, în mare parte membri ai Guvernului Gavriliță.

Maia Sandu a ținut un discurs la cea de-a treia ediție a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, care se desfășoară la Paris.

Prima conferinţă a donatorilor respectivi a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua la Bucureşti în iulie, unde s-au adunat în total 600 de milioane de euro pentru asistenţă. Următoarea reuniune similară va avea loc anul viitor, la Chişinău.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

21 zile 15 ore

193-194

Publicitate în BC