05/04/2024

Măsuri de eficientizare ale activității parcurilor industriale și facilitare a tranziției către industria 4.0
Măsuri de eficientizare ale activității parcurilor industriale și facilitare a tranziției către industria 4.0 Ştiri Moldova

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat mai multe modificări la Legea nr. 182/2010 cu privire la parcurile industriale, scopul cărora este eficientizarea activității și administrării parcurilor industriale din RM, precum și facilitarea tranziției către industria 4.0 și instituirea a noi parcuri industriale (PI) populate de întreprinderi cu potențial de creștere și inovare, proiectul cărora urmează a fi analizat în cadrul Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.

Autorul inițiativei propune completarea Legii nr.182/2010 cu noi prevederi conform cărora parcurile industriale se vor împarte în trei categorii, în funcție de profil și activitățile desfășurate de către rezidenți pe teritoriul acestora. Astfel, parcuri industriale de Tipul A vor fi cele generale, unde sunt desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent producție industrială și valorificare a cercetărilor științifice și/sau dezvoltărilor tehnologice. Parcurile industriale de Tipul B se vor considera cele specializate, unde sunt desfășurate activități economice conexe permise pe teritoriul PI, preponderent din domeniul tehnologiilor digitale, creative, informației și telecomunicațiilor, științei, cercetării și dezvoltării, ingineriei, inovaționale și cele aferente acestora. La categoria parcurilor industriale de Tipul C vor fi atribuite Platformele Industriale Multifuncționale, unde pot fi desfășurate mai multe tipuri de activități economice, preponderent mică producție la nivel local.

Parcul industrial va putea fi creat pe unul sau mai multe terenuri. În cazul în care PI va fi creat pe mai mult de un teren, pe unul dintre aceste terenuri va fi amplasat sediul întreprinderii administratoare, iar celelalte terenuri vor forma platforme ale parcului. Toate platformele vor fi administrate de o singură întreprindere administratoare. Regimul și modul de efectuare a activității de întreprinzător și de gestiune vor fi identice în toate platformele.

Suplimentar la infrastructura de producție (oficii administrative și hale industriale) și infrastructura tehnico-edilitară, pe teritoriul PI vor putea fi amplasate obiecte, aferente genurilor de activitate respective: instituții financiare, obiecte de marketing și publicitate, obiecte de alimentație publică, necesare desfășurării activităților de bază ale rezidenților; instituții de învățământ; parcuri științifice și inovaționale, acceleratoare, laboratoare pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare; săli polivalente pentru conferințe științifice și alte evenimente; instalații de gestionare a deșeurilor (cu excepția depozitării deșeurilor).

Proiectul prevede că PI existente la data de 1 ianuarie 2024, li se va atribui Categoria de Tipul A, fără necesitatea introducerii modificărilor respective în hotărârile de Guvern de instituire a acestora. Atribuirea unei alte categorii se va efectua conform procedurii de obținere a titlului de parc industrial prevăzută la art. 8-11 Legea nr. 182/2010. De menționat, că noile modificări voe intra în vigoare odată cu publicarea modificărilor în Monitorul oficial.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 182/2010, în RM au fost instituite 10 parcuri industriale: 2 în baza SA cu cota majoritară a statului (PI „Tracom”, PI „Răut”); 4 în baza proprietății publice (PI „Cimişlia”, PI „Edineţ”, PI „Comrat”, PI „Cahul”); 2 în baza proprietății publice-private (PI „Triveneta Cavi Divelopment” și PI „CAAN”, Strășeni); 2 în baza proprietății private (PI „Bioenergagro”, Drochia și PI „FAIP”, Durlești). La situația din 31.12.2022 în PI erau înregistrați 105 rezidenți, care angajau 4202 persoane, cifra de afaceri a rezidenților PI în anul 2022 a constituit cca 6,9 mld. lei.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

5 zile 23 ore

207

Publicitate în BC