15/06/2022

Moldova ar putea fi şantajată de centrala electrică MGRES
Moldova ar putea fi şantajată de centrala electrică MGRES Ştiri Moldova

Expertul Sergiu Tofilat se teme că Moldova va fi şantajată de centrala electrică Moldavskaia GRES (MGRES), deţinută de grupul rus Inter RAO.
Potrivit Infotag, expertul a scris pe reţelele de socializare că din 1 iunie au intrat în vigoare noi reguli ale pieţei de energie electrică în Moldova, transmite Știri.md.

"Asta înseamnă că va trebui să achităm dezechilibrele la preţuri usturătoare. Furnizorii de energie (cei care ne facturează) trebuie să planifice un grafic de consum pe fiecare oră, reieşind din consumul efectiv pe lunile precedente. 

De pildă, dacă luna trecută, în ziua de luni, la ora 18, am consumat 100 MWh, planificăm că azi vom consuma tot cam atâta energie. 

Evident că există diferenţe între ce am planificat şi ce am consumat de facto, la fiecare minut şi oră. Aceste diferenţe se mai numesc dezechilibre", a explicat Tofilat.

Conform noilor reguli de piaţă, va trebui să le achităm la preţurile pieţei regionale, adică 300-400 euro/MWh. Factura ajunge la Moldelectrica şi este distribuită între furnizorii Premier Energy, FEE Nord şi regiunea transnistreană.

"Problema este că în Republica Moldova doar MGRES poate acoperi aceste dezechilibre, dar ei nu răspund la instrucţiunile dispecerilor de la Moldelectrica. 

Dacă anterior întorceam fizic toată energia consumată din sistemul ucrainean (MGRES producea mai multă energie în luna următoare şi o restituia Ucrainei), atunci de la 1 iunie va trebui să plătim pentru aceste dezechilibre la preţuri foarte usturătoare, de 300-400 euro pentru un MWh", a explicat expertul.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

13 zile 9 ore

187-188

Publicitate în BC