09/11/2022

Noi aprobări la BNM. Ce s-a decis cu privire la rata de bază și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight
Noi aprobări la BNM. Ce s-a decis cu privire la rata de bază și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight Ştiri Moldova

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la 21,5% anual. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 8 noiembrie, de către comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

Totodată, prin vot  unanim au fost aprobat ca la creditele overnight, rata să se mențină la nivelul de 23,50 la sută anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

„Temperarea economiei mondiale și oferta restrânsă, cauzată de creșterea riscurilor geopolitice, vor influența cotațiile la materiile prime.Prețurile de consum vor crește în continuare, cel puțin, de la micșorarea recoltei din acest an, creșterea prețurilor externe la energie, războiul din Ucraina, ajustarea tarifelor la gaze naturale și la serviciile conexe (cu efectele lor secundare), indexarea pensiilor și de la creșterea salariilor.Rata anuală a inflației va descrește până la sfârșitul orizontului de prognoză și va reveni în intervalul de variație în trimestrul II 2024. Această dinamică va fi determinată de toate componentele inflației”, informează Banca Națională a Moldovei.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 5 decembrie 2022.

Amintim că de la 1 iulie, dobânzile ipotecare au crescut de 1,5 ori în Republica Moldova, inclusiv cele din cadrul programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă”. Autoritățile au promis deja asistență participanților la programul Prima Casă. Cu toate acestea, în ce va consta exact această asistență nu se știe încă. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, Guvernul analizează mai multe opțiuni, posibilitatea reducerii marjei bancare pentru a reduce mărimea dobânzii sau creșterea compensațiilor, care vor fi oferite pentru cei vulnerabili.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

21 zile 16 ore

193-194

Publicitate în BC