21/03/2024

Nouă întreprinderi sancționate pentru participarea la licitații cu oferte trucate 
Nouă întreprinderi sancționate pentru participarea la licitații cu oferte trucate  Ştiri Moldova

Consiliului Concurenței a sancționat nouă întreprinderi pentru că ar fi făcut uz de practici anticoncurențiale, mimând participarea reală la licitații pentru a obține contracte de achiziții publice.

 

 Este vorba despre companiile Antrațit, Cătădeni-Lux, Tincomerț-Grup, Mastercons Grup și Laridan-Lux, care au acționat în baza unui acord anticoncurențial la licitațiile de achiziționare a cărbunelui în perioada 2013-2018.

 

Alte patru întreprinderi – AVB Lider, Alfa Electro-Montaj Grup, Verilarproiect și Protecția – au încălcat prevederile Legii concurenței prin participarea cu oferte trucate la achiziții publice desfășurate și organizate în anul 2019 și respectiv 2019-2020.

 

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate de Consiliul Concurenței în baza deciziilor adoptate pe aceste investigații constituie aproximativ 37,2 milioane de lei.

 

Deciziile s-au adoptat la sfârșitul anului 2023, însă au fost anunțate după finalizarea tuturor procedurilor legate de înștiințarea părților.

 

Consiliul Concurenței atenționează toți participanții la procedurile de achiziții publice despre acțiunile care ar putea conduce la încălcări ale Legii concurenței și la sancționarea întreprinderilor.

 

Printre acestea se evidențiază coordonarea acțiunilor în procesul de pregătire a ofertelor în cadrul licitațiilor, schimburile de informații directe sau indirecte legate de participarea la procedurile de achiziții publice, implicarea acelorași persoane la pregătirea sau depunerea ofertelor. Sunt calificate încălcări chiar și acțiunile de acest gen, stabilite între entitățile care au relații de parteneriat sau cooperare de lungă durată. 

 

În conformitate cu prevederile Legii concurenței, sunt interzise orice acorduri între întreprinderi sau asocieri de întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care au ca obiect sau efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia. 

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

5 zile 23 ore

207

Publicitate în BC