03/08/2022

Oamenii, în căutarea lemnelor pentru foc. Moldsilva: „Avem solicitări mai multe decât putem oferi”
Oamenii, în căutarea lemnelor pentru foc. Moldsilva: „Avem solicitări mai multe decât putem oferi” Ştiri Moldova

„Pentru perioada semestrului doi avem și noi planificate lucrări care implică și recoltarea unei mase lemnoase în volum de 250 de mii de metri cubi de lemne, care ar fi în perioada următoare.  În stoc avem, la etapa actuală, 23 de mii 900 de metri cubi repartizate pe la diferite entități silvice. Avem și entități unde stocurile sunt practic pe zero”, spune Iulian Mamai, șeful Direcției fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii.

Stocurile de lemn se epuizează rapid când ajung în teritoriu. De exemplu, în ocolurile silvice din Bălți, Telenești sau la Cahul și Comrat lemnul cum este împărțit imediat. Oamenii se pregătesc pentru o iarnă complicată.

„La etapa actuală avem solicitări mai multe decât putem oferi și pune pe piață. Solicitările sunt mari în contextul crizei energetice”, mai afirmă responsabilul.

Totuși, susține Iulian Mamai, lemn de foc este suficient. În acest an, prețul lemnului este cu 10% mai mare comparativ cu anul trecut. Deocamdată, noi scumpiri nu se prevăd, explică șeful Direcției fond forestier de la „Moldsilva”.

„Lemnul tare, în funcție de specie, variază de la 575 de lei la 875 de lei, în funcție de întreprinderea silvică și de specie. E un preț mediu de 750 de lei metru ster pentru lemnul tare. Și speciile moi variază de la 350 de lei la 480 de lei. La etapa inițială nu planifică Agenția „Moldsilva” și întreprinderile silvice să majoreze costul lemnului de foc”, a precizat Mamai.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, susține că autoritățile vor depune toate eforturile pentru ca prețul la lemnului să nu fie crescut artificial de către intermediari. În acest sens, Ministerul Mediului și „Moldsilva” elaborează un plan de asigurare a populației cu lemne, care va fi publicat săptămâna viitoare.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

29 zile 8 ore

200

Publicitate în BC