11/11/2022

Parlamentul European a dat undă verde acordurilor de transport rutier ale UE cu Republica Moldova și Ucraina
Parlamentul European a dat undă verde acordurilor de transport rutier ale UE cu Republica Moldova și Ucraina Ştiri Moldova

Parlamentul European (PE) a dat undă verde acordurilor UE cu Ucraina şi Republica Moldova pentru a facilita transportul rutier transfrontalier de mărfuri şi a permite transportatorilor ucraineni, moldoveni şi din UE să tranziteze între teritoriile respective fără a fi nevoie de permisele aferente. Decizia a fost aprobată astăzi, 10 noiembrie. 

Potrivit unui comunicat publicat de Parlamentul European, cele două noi acorduri ale UE privind transportul rutier fac parte din răspunsul UE la perturbările din sectoarele transporturilor din Ucraina şi Republica Moldova cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, informează PE într-un comunicat.

Întrucât spaţiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim este extrem de limitat, Ucraina trebuie să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-şi exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare şi alte bunuri.

Republica Moldova suferă în mod similar, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE şi de asistenţă pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene pe teritoriul său.

Acordurile aprobate cu 586 voturi pentru, un vot împotrivă şi 7 abţineri (în cazul Ucrainei) şi 596 voturi pentru, două voturi împotrivă şi 7 abţineri (în cazul Republicii Moldova) vor înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu ţările UE.

În plus, acordul UE-Ucraina va permite conducătorilor auto ucraineni să îşi utilizeze în continuare permisele de conducere ucrainene şi certificatele de competenţă profesională existente pentru a conduce în UE, fără a trebui să deţină un permis de conducere internaţional.

„Având în vedere că rutele de transport tradiţionale au fost blocate, a trebuit să găsim modalităţi alternative de transport al cerealelor şi al altor mărfuri din şi către Ucraina şi Republica Moldova. Datorită acestor acorduri, putem creşte nivelul exporturilor şi importurilor pe cale rutieră, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare mondiale, ci reprezintă, de asemenea, un pas în direcţia extinderii în continuare a relaţiei de transport dintre UE şi aceste ţări”, a declarat raportorul Marian-Jean Marinescu.

Ambele acorduri sunt în vigoare cu titlu provizoriu de la 29 iunie 2022. După ce PE şi-a dat acordul, textele necesită acum şi aprobarea oficială a Consiliului UE.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

21 zile 14 ore

193-194

Publicitate în BC