21/03/2024

Peste patru ani, vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților
Peste patru ani, vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților Ştiri Moldova

Începând cu anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani. Astfel, va fi definitivat procesul de uniformizare a vârstei de pensionare, început încă în 2017.

În prezent, femeile se pensionează la 60 de ani și jumătate, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni în fiecare an. Din 1 iulie curent, femeile se vor pensiona la vârsta de 61 de ani.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este în creștere continuă. De asemenea, se făcea trimitere la faptul că un șir de state europene au pornit procesul de egalare și de majorare ulterioară a vârstelor de pensionare ale femeilor și bărbaților, inclusiv până la 65 de ani, în Cehia, Franța, Grecia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria și România, 67 de ani în Danemarca, Germania, Olanda și Spania, 68 de ani în Irlanda, Finlanda și Marea Britanie.

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie curent, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie, se va egala cu cel al bărbaților și va fi 34 de ani.

Din 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare este de 2 620 de lei. Următoarea indexare a pensiilor va avea loc în aprilie. Autoritățile au anunțat că pensiile urmează să fie indexate cu 4,2%.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

6 zile

207

Publicitate în BC