Сompanii

Jucătorul-Cheie din sectorul energetic în perioada marilor provocări

Puțin cunoscută acum cinci ani, odată cu declanșarea crizei gazelor din 2021, Energocom, compania statului de pe piața resurselor energetice, a fost nevoită să se reformeze și să se adapteze din mers, însușind în scurt timp calitățile necesare unei activități profesioniste pe piețele energetice regionale și globale. Cifra de afaceri a crescut considerabil, iar anul trecut, compania a ajuns printre primele 100 de firme din sud-estul Europei.

Potrivit lui Sergiu Lica, șeful Direcției tranzacționare gaze naturale a Energocom, schimbările din ultimii trei ani de pe piață au fost influențate de o serie de factori geopolitici, de creșterea cererii la nivel global, dar și de tranziția la energia verde.

NEVOITĂ SĂ SE REORGANIZEZE

„Scăderea livrărilor din Federația Rusă și diversificarea surselor au pus presiune pe piețele europene, gradul de globalizare a pieței a crescut, datorită sporirii volumului gazelor naturale lichefiate (LNG), în special din SUA, pentru care concurează Europa și Asia. În acest context complex, Republica Moldova a valorificat oportunitățile pentru a-și reduce dependența de un singur furnizor de gaze și a se integra în piața europeană”, menționează specialistul.

Pentru a face față acestui rol, compania s-a reorganizat, efectuând o serie de ajustări operaționale. S-au diversificat sursele de aprovizionare, fiind create parteneriate internaționale și asigurat accesul la piețele regionale de LNG. În același timp, au fost digitalizate procesele, cu ajutorul tehnologiilor moderne, fiind optimizat tradingul și analiza pieței. Concomitent, compania și-a dezvoltat echipa, atrăgând și formând specialiști, care să facă față schimbărilor.

Într-un final, potrivit lui Sergiu Lica, obiectivul de bază al companiei este asigurarea unui preț al gazelor competitiv pentru consumatori, care poate fi obținut prin strategii eficiente și reglementări adecvate. Liberalizarea pieței este de bun augur în acest sens, stimulând concurența între traderi, creând transparență și reducând costurile. Prin diversificarea ofertelor, utilizarea piețelor futures și a contractelor pe termen lung, Energocom contribuie la stabilizarea costurilor. „O piață lichidă și competitivă ajută la reducerea prețurilor pentru consumatori”, conchide el.

MAI MULTE NECUNOSCUTE PE PIAȚA ENERGIEI ELECTRICE

În ce privește segmentul energiei electrice, prețurile actuale, relativ mici ale acesteia pentru consumatorii moldoveni se datorează în mare parte energiei ieftinecumpărate de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care se datorează, la rândul lor, gazelor foarte ieftine, oferite regiunii transnistrene de Federația Rusă. Acest lucru poate să se termine însă odată cu încetarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina, care este așteptată la sfârșitul anului.

Potrivit lui Eugeniu Boț, șeful Direcției tranzacționare energie electrică a Energocom, contextul actual este destul de complicat pentru a face previziuni. „Astăzi, când Ucraina a pierdut multe surse de generare și deseori are deficit considerabil de acoperit, iar Republica Moldova importă din România energie prin intermediul unei singure linii electrice aeriene Isaccea-Vulcănești, este complicat de a avansa anumite scenarii, mai ales pe termen lung. Dar noi, la Energocom, căutăm cele mai bune soluții pentru a face față acestor provocări”, spune el.

În prezent, Energocom are contracte cu principalii producători de energie electrică din România și Ucraina, este înregistrată pe mai multe burse de energie din regiune și are o experiență vastă în tranzacționarea energiei electrice de orice complexitate. Până la 31 martie 2025, compania are obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice solicitate de către operatorii de sistem și furnizorii reglementați. Pentru 2025, există mecanismul juridic reglementat „monopolul fiscal”, potrivit căruia Centrala de la Cuciurgan nu poate vinde energia produsă decât către Energocom și Moldelectrica, ceea ce va diminua impactul asupra tarifului.

SPERANȚA E ÎN ENERGIA VERDE

Un volum cât mai mare de energie regenerabilă produs în Moldova ar reduce parțial riscurile actuale de pe această piață. Potrivit Tatianei Grecu, responsabilă de relația cu producătorii eligibili de energie regenerabilă din cadrul Energocom, compania a fost desemnată prin hotărâre de Guvern drept furnizor central de energie electrică. Statutul acesta prevede achiziționarea energiei electrice de la producătorii mici de energie regenerabilă, care au statut de producători eligibili și tarife stabilite de ANRE pentru o perioadă de 15 ani (cu ajustarea anuală a acestora în funcție de fluctuațiile pe piața valutară). „În ultimii doi ani, constatăm că a crescut interesul pentru energia verde. Dacă, în 2022, am încheiat 36 de contracte cu producători de energie regenerabilă, în 2023 – 51 de contracte, în 2024 avem deja 89 de contracte. La moment, avem contracte cu peste 210 entități”, afirmă specialista. Acești producători nu sunt din domeniu, majoritatea s-au reorientat în timpul crizei energetice și al pandemiei. Ei au investit într-un domeniu de care nu știau prea multe, iar acum, unii solicită de la Energocom instruire și îndrumare. Tatiana Grecu spune că interesul pentru energia regenerabilă este mare, dar există anumite limitări: cu privire la racordarea la rețea și desemnarea statutului de producător eligibil.

„Sunt necesare investiții în infrastructura energetică. Acum avem concentrație mare pe zona centrală a țării și supraîncărcare a rețelelor electrice. Mulți așteaptă soluții precum baterii de stocare. O altă soluție ar fi să avem o piață funcțională, dând posibilitate producătorilor să vândă surplusul de energie când există cerere de consum. Dacă am avea mai multă energie produsă local, s-ar diminua prețul energiei electrice pentru consumatorii finali. Asta și înseamnă mai multă independență energetică”, conchide ea.

210 entități au în prezent încheiate contracte cu Energocom pentru livrarea energiei „verzi”

Prezența Energocom în top-100 companii din regiune ne motivează să fim și mai buni

Societatea pe acțiuni Energocom, care aniversează 20 de ani de la fondare, a fost inclusă în top-100 companii din sud-estul Europei pentru 2023, întocmit de agenția bulgară SEE News. Este prima companie moldovenească prezentă, după mult timp, în acest top, experții apreciind evoluția ei drept una din cele mai dinamice din zonă. Despre factorii care au contribuit la această evoluție, despre rolul companiei în asigurarea securității energetice a statului și în formarea unor segmente viabile ale pieței interne de resurse energetice, ne-a relatat Victor Bînzari, directorul general interimar al companiei.

Dle Victor Bînzari, care au fost, în opinia dvs., factorii principali ce au determinat evoluția companiei?

Victor Bînzari: Am fost surprins să văd că Energocom a fost apreciat la nivel regional pentru progresele realizate. În activitatea noastră nu urmărim neapărat să fim în competiție cu alte companii, am fost și suntem axați pe securitatea energetică, pe diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și energie electrică la prețuri competitive. Prezența în top este totuși un prilej de mândrie atât pentru mine, cât și pentru colegii mei.

Este un rezultat al muncii noastre și a întărit moralul întregii echipe, motivându-ne să contribuim și mai mult la succesul companiei. Prezența în top-100 companii din sud-estul Europei ne conferă o credibilitate sporită pe piață. A crescut gradul de respect pe care îl avem la nivel internațional. Astfel, avem ocazia să fim cunoscuți și să interacționăm cu mai multe companii, ceea ce poate conduce la parteneriate strategice și colaborări benefice, atragerea de noi clienți. Calificativul de „una din cele mai dinamice companii” este extrem de valoros pentru noi, demonstrând capacitatea Energocom de a se adapta rapid la schimbările din piață și la transformările din sectorul energe tic. Compania nu doar a crescut la nivel de venituri, dar și a implementat strategii eficiente pentru a răspunde provocărilor. Am fost obligați de circumstanțe să ne extindem rapid și eficient pe piețele regionale, contribuind astfel la sporirea securității energetice a Republicii Moldova, prin diversificarea surselor de aprovizionare și reducerea dependenței de furnizorii tradiționali.

Evoluția Energocom s-a datorat în mare circumstanțelor din anii precedenți, inclusiv stării excepționale în energetică, care a impus uneori niște măsuri ce vin în contradicție cu regulile pieței. Cum credeți, compania poate să-și mențină și să-și consolideze situația în condițiile unei concurențe egale pe piață?

Victor Bînzari: Cu o strategie bine definită și o adaptare constantă la evoluția pieței, Energocom poate să-și mențină și în continuare poziția și chiar să obțină o serie de avantaje pe alte segmente. În toată această perioadă (de la declanșarea, în 2021, a crizei energetice – n.red.), am reușit să creăm o bază solidă pentru viitorul companiei. Am pus accentul pe unul din cei mai importanți factori: dezvoltarea capitalului uman și am investit în formarea și dezvoltarea profesională a angajaților, iar acum avem o echipa dedicată și competentă, capabilă să facă față oricăror provocări din sectorul energetic.

Un alt factor necesar pentru menținerea poziției este crearea parteneriatelor cu alți jucători din sector și consolidarea relațiilor cu partenerii strategici, care permit să obținem prețuri competitive și să asigurăm o aprovizionare constantă a consumatorilor, un lucru esențial în contextul actual al pieței. Bineînțeles, trebuie să investim constant și în noi soluții tehnologice pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor, ceea ce ne va permite să răspundem și mai rapid la provocările pieței.

Cum vedeți rolul companiei în implementarea obiectivelor statului privind asigurarea securității energetice în următorii ani?

Victor Bînzari: Energocom are o abordare proactivă în implementarea obiectivelor statului privind asigurarea securității energetice. Acest angajament continuu este esențial pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare. Compania a demonstrat deja capacitatea de a se adapta și de a inova, ceea ce îi va permite să rămână un actor-cheie pe piață. Prin sprijinul constant în toate aspectele relevante, Energocom contribuie nu doar la securitatea energetică a Republicii Moldova, dar și la dezvoltarea unei piețe energetice mai eficiente și mai sustenabile.

La începutul anului viitor, piața gazelor naturale urmează să se confrunte cu o provocare serioasă, încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina în regiunea transnistreană. În opinia experților, acest fapt ar putea afecta întreaga piață a gazelor din Republica Moldova. Cum vedeți soluționarea acestei provocări și ce rol poate juca Energocom în acest sens?

Victor Bînzari: Într-adevăr, dacă se va întâmpla acest lucru, vom avea o provocare majoră pentru piața energetică din Republica Moldova. Ministerul Energiei a elaborat un plan de acțiuni pentru a face față acestei situații. Conform planului, fiecărei companii din sectorul energetic îi sunt atribuite niște roluri bine determinate. Toți actorii de pe piață vor trebui să colaboreze strâns pentru a depăși această provocare, fiecare din ei urmează să-și exercite conștiincios responsabilitățile pentru a asigura o reacție coordonată și eficientă.

Energocom va avea un rol crucial în aprovizionarea țării cu resurse energetice pe rute alternative și să gestioneze judicios stocurile de gaze, care sunt destinate exact pentru astfel de cazuri.

Integrarea europeană presupune implementarea unor norme privind securitatea energetică, dar și asigurarea unei competiții egale pe piață a tuturor companiilor. Într-o piață liberă, va mai fi nevoie de un instrument de intervenție și impulsionare a pieței, așa cum este Energocom?

Victor Bînzari: Integrarea europeană aduce într-adevăr provocări și oportunități semnificative pentru Energocom și pentru companiile de stat în general. Într-o piață liberă, compania va trebui să devină mai competitivă, adaptându-se rapid la cerințele pieței și la nevoile consumatorilor. Aceasta va implica îmbunătățirea eficienței operațiunilor și diversificarea serviciilor oferite. Chiar dacă riscurile de securitate energetică vor fi minimizate, statul va avea nevoie în continuare de un instrument de intervenție, există multe astfel de exemple în țările membre UE din regiunea noastră.

Aceasta ar putea include gestionarea stocurilor strategice de gaze și asigurarea unei aprovizionări constante în perioade de criză. Să fie clar, liberalizarea nu se va produce brusc. În procesul de tranziție, Energocom poate juca rolul de formator de piață (market maker), furnizor de lichiditate, oferind spre vânzare cantități de gaze naturale sau energie electrică pe piețele centralizate.

Totodată, Energocom joacă un rol important în sprijinirea tranziției către energia regenerabilă, fiind desemnat prin lege drept cumpărător central de energie electrică. Astfel, compania contribuie la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate ale statului, facilitând o tranziție mai rapidă și eficientă către un sistem energetic mai curat. În concluzie, Energocom are un viitor promițător și oportunitatea de a se adapta și de a contribui la dezvoltarea unei piețe energetice competitive și sustenabile în Republica Moldova.

Victor BÎNZARI, director general interimar al Energocom

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?