SUBVENȚIONAREA LOCURILOR DE MUNCĂ PRIN INTERMEDIUL ANOFM: TIPURI, CONDIȚII, REZULTATE
Pentru o economie competitivă și un nivel înalt al calității vieții, este necesar un nivel maxim al ocupării forței de muncă pentru toate categoriile de persoane, inclusiv pentru cele cu un nivel redus de instruire profesională sau pentru persoanele cu dizabilități. În aceste condiții, intervenția statului, prin implementarea unor măsuri active pe piața muncii, este iminentă.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este responsabilă de implementarea politicii în domeniul promovării ocupării forței de muncă, care oferă suport atât persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și angajatorilor, în vederea identificării și ocupării locurilor de muncă vacante, a stabilirii de parteneriate cu angajatorii și a implementării măsurilor de promovare a ocupării forței de muncă. „Unele din instrumentele de ocupare implementate de ANOFM sunt măsurile de subvenționare a locurilor de muncă. Acestea vin atât în sprijinul angajatorilor care au nevoie de forță de muncă, cât și în ajutorul persoanelor care caută un loc de muncă, începând de la tineri, persoane cu dizabilități, până la persoanele care au vârsta de peste 50 ani, dar care doresc încă să muncească”, explică Raisa Dogaru, director ANOFM.
Agenția oferă suport financiar sub formă de subvenționare a angajărilor din rândul categoriilor populației cu cele mai mici șanse de angajare (tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani rămași fără ocrotire părintească; persoane cu dizabilități; persoane înregistrate ca șomeri mai mult de 12 luni; cele cu vârstă de peste 50 de ani; persoane eliberate din locurile de detenție; victime ale traficului de ființe umane; victime ale violenței în familie). „Oferim suport angajatorilor în formă de subvenții lunare în cuantum de 80% din cuantumul salariului de bază al persoanei angajate, timp de șase luni de la angajare. Astfel, angajatorul compensează cheltuielile pe care le suportă la angajarea unui cetățean care necesită suport. În anul 2024, de exemplu, au fost angajați 238 de astfel de șomeri”, menționează Raisa Dogaru.
În Republica Moldova, există mai multe tipuri de subvenționare a locurilor de muncă: subvenționarea angajatorilor pentru participarea la formarea profesională prin instruirea șomerilor la locul de muncă; subvenționarea angajatorilor pentru participarea șomerilor la formarea profesională prin stagii profesionale; subvenționarea angajatorilor pentru adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități; subvenționarea angajatorilor pentru angajarea șomerilor din grupurile vulnerabile care necesită suport suplimentar pe piața muncii și subvenționarea angajatorilor pentru susținerea proiectelor de inițiative locale prin care se creează locuri de muncă în localități rurale. Cea mai solicitată măsură de subvenționare de către angajatori este susținerea inițiativelor locale. Aceasta este destinată angajatorilor care creează locuri noi de muncă în localitățile rurale. Chiar dacă interesul față de această măsură este unul sporit (pentru crearea unui nou loc de muncă, angajatorul beneficiază de subvenții de până la 20 de salarii medii lunare pe economie), posibilitățile de finanțare a măsurii sunt reduse. „În anul 2024, au beneficiat de măsura dată 19 angajatori, care au angajat 26 de persoane cu statut de șomer. Ne dorim să putem avea posibilități financiare mai mari, pentru a putea oferi suport oricărui angajator”, menționează Raisa Dogaru.
Raisa DOGARU, director al ANOFM Moldov
Oferim suport angajatorilor în formă de subvenții lunare în cuantum de 80% din cuantumul salariului de bază al persoanei angajate, timp de șase luni de la angajare.
ANGAJATORII, ÎNCURAJAȚI SĂ ANGAJEZE PERSOANE CU DIZABILITĂȚI
O altă formă a subvenționării locurilor de muncă se referă la subvențiile pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Aceste subvenții se acordă angajatorilor persoane fizice sau juridice care creează locuri de muncă sau adaptează locurile de muncă existente și care angajează în bază de contract individual de muncă, pe o perioadă nedeterminată sau determinată, cu o durată de cel puțin 12 luni, șomerii cu dizabilități. Agenția compensează 50% în cazul angajării persoanelor cu dizabilități medii și 75% – în cazul angajării persoanelor cu dizabilități accentuate și severe din costurile suportate de către angajator, necesare creării sau adaptării locului de muncă și angajării pe o perioadă determinată a personalului de suport.
238 de șomeri care necesită suport suplimentar pe piața muncii au fost angajați prin măsura de subvenționare în anul 2024
„Încercăm să susținem angajatorii care acceptă includerea în colectiv a unei persoane cu dizabilități, oferind subvenții pentru crearea condițiilor de muncă necesare acesteia. Astfel, un angajator poate beneficia de subvenții de până la 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent (pentru anul 2024, valoarea maximă a unei subvenții a constituit 123 547 de lei), prin care se realizează compensarea parțială a costurilor de creare sau adaptare a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, precum și compensarea costurilor suportate de angajatori pentru angajarea pe o perioadă determinată a personalului de suport”, relatează Raisa Dogaru.
50% din costurile suportate de către angajator se compensează în cazul angajării persoanelor cu dizabilități medii, 75% – în cazul angajării persoanelor cu dizabilități accentuate și severe
Potrivit ei, istoriile de succes ale ANOFM demonstrează un grad de satisfacție pe care îl au angajatorii care au angajați cu dizabilități, deoarece aceștia sunt mai devotați și determinați (foarte greu se decid să-și schimbe locul de muncă, lipsesc mai puțin nemotivat din dorința de a fi persoane integrate și acceptate), auun potențial excepțional, sunt productivi, au un respect mare față de activitatea profesională pe care o desfășoară. Pe parcursul anului 2024, cu suportul măsurii de subvenționare pentru crearea/adapta rea locurilor de muncă, 9 agenți economici au angajat 13 șomeri cu dizabilități – 12 prin crearea locurilor de muncă și un șomer prin adaptarea locului de muncă.
Florin COTOȘMAN, director al ANOFM România
Pentru a asigura tranziția absolvenților de învățământ superior de la sistemul de educație la piața muncii, angajatorii le pot organiza programe de stagiu.
MĂSURILE DE SUBVENȚIONARE A LOCURILOR DE MUNCĂ ÎN ROMÂNIA
În România, după cum ne explică Florin Cotoșman, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din țara vecină, persoanele juridice primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenție în cuantum de 2250 de lei românești (echivalentul a 8795 MDL), dacă încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, persoane din următoarele categorii: șomeri de peste 45 de ani sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, persoane cu handicap, proaspăt absolvenți, șomeri de lungă durată sau tineri NEETs (persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională), cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. „De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă șomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială. Subvenția se acordă lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor de pensionare”, menționează Florin Cotoșman.
Agenția acordă angajatorilor care încheie contracte de ucenicie cu șomeri înregistrați în evidențele instituției, în condițiile Legii privind ucenicia la locul de muncă, sprijin financiar în cuantum de 2250 RON/lună pentru fiecare contract de ucenicie încheiat. „Suma lunară se acordă la cererea angajatorului, proporțional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe întreaga perioadă de derulare a contractului. Pentru a asigura tranziția absolvenților de învățământ superior de la sistemul de educație la piața muncii, angajatorii pot organiza programe de stagi pentru aceștia. Pentru astfel de programe, persoanele juridice pot primi, la cerere, subvenții de 2250 RON /lună/stagiar pe o perioadă de șase luni”, ne mai spune directorul ANOFM din România.
Veronica SIREȚEANU, director adjunct al AmCham
Din punct de vedere fiscal, legislația națională a prevăzut mereu stimulente legate de creare a locurilor de muncă.
LEGISLAȚIA FISCALĂ A PREVĂZUT MEREU STIMULENTE PENTRU CREAREA LOCURILOR DE MUNCĂ
Din punct de vedere fiscal, legislația națională a prevăzut mereu stimulente legate de crearea locurilor de muncă. Potrivit ex-ministrei a finanțelor Veronica Sirețeanu, în prezent director adjunct AmCham, la calcularea impozitului pe venit, agenții economici au dreptul la reducerea venitului impozabil cu o sumă calculată prin înmulțirea salariului mediu lunar pe țară din anul precedent anului fiscal de gestiune la creșterea numărului mediu al salariaților în anul fiscal de gestiune față de anul precedent, dar nu mai mare de venitul impozabil.
„De fapt, și prin alte facilități și regimuri speciale legate de impozite și taxe (cum ar fi ZEL, IT Park etc.), dar și prin politicile fiscale de atragere și menținere a angajaților, promovate intens în ultimii ani, se poate vorbi cum, indirect, legislația fiscală contribuie la crearea locurilor de muncă și, consecvent, la efectele acestor investiții: creșterea consumului cu efectul său multiplicator asupra economiei, creșterea competitivității anumitor sectoare economice, precum și creșterea veniturilor bugetare pe termen lung”, precizează Veronica Sirețeanu.
În anul 2021, în vederea atenuării pagubelor economice cauzate de situația excepțională ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, a fost lansat un alt mecanism de subvenționare a locurilor de muncă (Regulamentul privind subvenționarea locurilor de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 49/2021), autoritatea responsabilă de implementarea acestui mecanism fiind Ministerul Finanțelor. „Mecanismul de subvenționare a locurilor de muncă din 2021 a reprezentat un mecanism fiscal eficient, deoarece acesta era focusat asupra salariului declarat, astfel stimulând angajatorii onești vs cei cu salarii „în plic”, implicit fiind stimulată și concurența loială corespunzător”, spune Veronica Sirețeanu.
Acest mecanism țintea, în mod prioritar, tinerii și persoanele care și-au pierdut locul de muncă în perioada stării de urgență în anul 2020. Cuantumul subvenției în acest caz se stabilea în funcție de categoria angajatului, de la 50% din suma impozitelor declarate și achitate aferente plăților salariale calculate în perioada pentru care se solicită subvenția, dar nu mai mult de 1000 de lei lunar per salariat, în cazul persoanelor care, pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive ce preced luna de angajare, nu au avut venituri salariale, până la 300% din suma impozitelor declarate și achitate aferente plăților salariale calculate în perioada pentru care se solicită subvenția, dar nu mai mult de 6000 de lei lunar per salariat în cazul unei persoane cu dizabilitate severă.
2250 RON lunar timp de 12 luni pentru angajatorii care angajează persoane din anumite grupuri sociale
Cu toate că acordarea subvențiilor din partea statului reprezintă o metodă eficientă de susținere, ce asigură focusarea directă asupra domeniului economic care se dorește a fi susținut, totuși, statul oferă și alte măsuri ce ar stimula direct sau indirect motivarea angajării în câmpul muncii. Începând cu 1 ianuarie 2025, pot fi deduse cheltuielile suportate pe parcursul perioadei fiscale, pentru instruirea persoanelor întreținute – copii, oferite de instituțiile de învățământ prevăzute la art. 15 din Codul educației: instituție de educație antepreșcolară; de învățământ preșcolar; primar, secundar, profesional tehnic, superior; instituție de învățământ extrașcolar etc. Suma deductibilă, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern (pentru anul curent – 16 100 de lei), se aplică cumulativ la numărul total de copii și pentru toate tipurile de învățământ. Prin acest instrument, se susțin, în mod indirect, viitoarele generații de angajați, pentru că se investește în copii/tineri încă la etapa de studii. Poate că în acest mod, cel puțin cei din învățământul superior, vor fi mai determinați să se angajeze ulterior în țară.
O altă metodă care mai degrabă ar motiva angajații să rămână în companii ar fi instrumentul Stock option plan, care se aplică în Republica Moldova din 1 ianuarie 2025 și despre care am relatat în ediția din noiembrie a revistei.