Afaceri

Alinierea TVA la normele UE un test de maturitate pentru companii

În contextul aderării la Uniunea Europeană, Republica Moldova accelerează procesul de armonizare a sistemului TVA cu Directiva 2006/112/CE, un demers ce va aduce beneficii majore pentru comerț, dar și provocări semnificative pentru mediul de afaceri și autoritățile publice. Statul și-a propus ca până în 2026, să integreze primele prevederi ale acquis-ului comunitar, una dintre măsuri vizând introducerea taxării inverse pentru livrările de energie electrică și gaz de la 1 ianuarie 2026. Procesul este însă marcat de provocări considerabile, printre care modernizarea sistemelor IT ale administrației fiscale și soluționarea rambursării sumelor istorice de TVA, estimate la circa 10 miliarde de lei.

Odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, armonizarea legislației de TVA cu dispozițiile Directivei de TVA a Uniunii Europene devine imperativă. Calitatea de țară membră va aduce, pe de o parte, numeroase beneficii pentru comerțul cu bunuri și servicii, iar pe de altă parte, o serie de reguli complexe privind impozitarea cu TVA și obligații de raportare, printre care raportarea VIES pentru tranzacțiile intracomunitare și raportarea Intrastat. În acest context, EY, în colaborare cu EBA Moldova, organizează, la 5 iunie 2025, un seminar practic privind importanța implementării Directivei TVA, evenimentul reunind contabili, juriști, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Serviciului Fiscal de Stat pentru a discuta implicațiile practice ale noilor reglementări și a sprijini mediul de afaceri în procesul de tranziție legislativă.

Pentru comerțul cu bunuri, actualele importuri și exporturi cu statele membre ale UE nu vor mai necesita vămuire, iar achizițiile intracomunitare vor fi tratate prin mecanismul taxării inverse, ceea ce reprezintă un avantaj major din perspectiva fluxului de numerar. În plus, introducerea conceptului de sediu fix de TVA, diferit de cel al sediului permanent, va influența, în anumite cazuri, locul prestării serviciilor către nerezidenți. Directiva oferă și instrumente prietenoase mediului de afaceri, precum constituirea grupului fiscal de TVA – mai multe societăți independente pot forma o singură persoană impozabilă, astfel încât operațiunile economice derulate în cadrul grupului să nu mai fie supuse TVA – perceperea TVA prin taxare inversă pentru livrările de bunuri imobile, lucrările de construcții și livrările de materiale și deșeuri reciclabile, neaplicarea TVA la transferul de afaceri când activitatea este continuată, introducerea unei noi cote reduse de minimum 5% pentru anumite bunuri și servicii, dar și un regim de TVA la încasare pentru întreprinderile mici, prin care TVA devine exigibil doar la încasarea facturilor, iar dreptul de deducere apare la plata furnizorilor.

Republica Moldova poate adopta o parte dintre aceste măsuri înainte de aderare. Astfel, de la 1 ianuarie 2026, se intenționează perceperea TVA prin taxare inversă pentru livrările de energie electrică și gaz către comercianți, un mecanism de simplificare benefic fluxului de numerar. În paralel, serviciile de prelucrare de bunuri și serviciile de transport local, inclusiv cele accesorii transportului, prestate către persoane impozabile nerezidente, nu vor fi supuse TVA, iar sistemul actual de scutiri va fi revizuit pentru alinierea la Directivă.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?