Management

Daniel Caspary: „Caspary și Keller Holz erau sortite să devină parteneri”

Compania germană Caspary este cel mai mare producător mondial de echipamente și tehnologii pentru fabricarea berii. Istoria ei a început în anul 1788, odată cu o berărie de familie, iar astăzi numele Caspary este, în multe țări, sinonim cu „calitate de cel mai înalt nivel” și „cele mai avansate soluții”. În Republica Moldova, liderul recunoscut al industriei are, la rândul său, un partener tehnologic – Keller Holz, principalul producător de bere craft din țară. Despre cum s-a format și s-a dezvoltat această colaborare a povestit pentru Business Class Daniel CASPARY, managing director al companiei Caspary.

Business Class: A câta țară este Moldova pe harta geografică a prezenței echipamentelor și tehnologiilor Caspary?

Daniel Caspary: Îmi este greu să răspund la această întrebare, pentru că am încetat să mai număr țările. Avem proiecte în Africa, Asia, America, Europa, Australia – practic pe tot globul. Desigur, nu lucrăm cu toată Africa, însă suntem prezenți în toate țările mari. Iar acum ne concentrăm pe câteva idei în Europa și derulăm câteva proiecte în SUA, unde piața este foarte puternică.

Business Class: Ce a stat la baza deciziei de a accepta inițiativa Keller Holz și de a începe să lucrați în Moldova?

Daniel Caspary: Acest lucru s-a întâmplat la ceva timp după prima noastră întrevedere, în cadrul căreia Keller Holz a venit cu mai multe concepte și idei. A produce o bere bună nu este deloc un lucru ușor. Dacă, de exemplu, vrei să creezi muzică bună, ai nevoie de un pian bun, de o sală cu acustică bună și de abilități excelente de a cânta la instrument. La fel este și în berărit: ai nevoie de echipamente bune și de condiții potrivite. Keller Holz nu doar că a găsit rapid cum să facem toate acestea, ci a propus și conceptul colaborării noastre. Asta înseamnă să lucrezi cu un profesionist! Și am înțeles că va fi o colaborare foarte bună și o calitate excepțională a produsului. Și așa a și fost: în câțiva ani am găsit o modalitate impecabilă de a produce cea mai bună bere din Moldova. Când conceptul a fost dus la perfecțiune, a devenit evident că în cazul nostru este vorba de ceva mai mult și că această colaborare este sortită să se transforme într-un parteneriat.

Daniel CASPARY

Managing director al companiei Caspary.

BusinessClass: Nu demult fabrica a sărbătorit primul an de activitate. Cum evaluați astăzi parteneriatul tehnologic cu Keller Holz?

Daniel Caspary: Este într-adevăr excelent. Mai bine, probabil, nici nu se poate. Ne împărtășim rețete, idei. Și asta funcționează foarte bine.
În Germania, de exemplu, la München, găsești foarte ușor o bere germană excelentă, mai ales bere müncheneză, însă este greu să găsești o bere belgiană bună. O vei găsi, desigur, dar nu de cea mai înaltă calitate. O bere belgiană cu adevărat extraordinară întâlnești doar în Belgia.
Noi livrăm echipamente în toată lumea, iar acestea sunt potrivite pentru fabricarea berii în cele mai diverse stiluri, însă fiecare regiune are specificul ei. Iar Keller Holz impresionează prin faptul că, aflându-te în Republica Moldova, îți oferă posibilitatea să te bucuri de bere belgiană autentică, bere americană autentică, bere germană autentică. Orice ți-ai dori: stout de ovăz, lager blond, lager ambrat, bere albă de grâu (Blanche), ale brun cu mere – totul va fi ireproșabil.

BusinessClass: Cu siguranță, de-a lungul istoriei sale, compania Caspary și-a definit propriile criterii de calitate în producerea berii. Care sunt acestea și în ce măsură le corespunde Keller Holz?

Daniel Caspary: Când vine vorba de calitate, trebuie să-ți faci temele. Poți construi un sistem de fierbere a berii destul de ieftin, dar și rezultatul va fi slab: va distorsiona puternic gustul produsului și vei fi nevoit să modifici compoziția ingredientelor.
De aceea, echipamentul trebuie să fie cu adevărat performant. De multe ori, atunci când trebuie să produci alte stiluri, noi, sunt necesare mecanisme și instalații suplimentare, care îi permit berarului să-și lase imaginația și creativitatea să lucreze. Așa lucrăm noi la Caspary, iar Keller Holz nu a întrebat niciodată: „O să facem asta? Facem compromisuri?”.
Nu, ei au spus: „Daniel, noi vrem ce este mai bun. Faceți instalații de fierbere pentru Paulaner, Heineken, nu contează – cel puțin actualizați-le pentru noi, sau elaborați o versiune mai performantă”.

Când conceptul a fost dus la perfecțiune, a devenit evident că în cazul nostru este vorba de ceva mai mult, menit să se transforme într-un parteneriat.

Daniel CASPARY

Un alt aspect important este starea clădirii. Fabricarea berii este un proces foarte complex. Dacă în încăpere există microbi, murdărie, apare riscul de contaminare. Iar la uzina Keller Holz este curat, indiferent când vii. La fel de importante sunt și materiile prime – cele mai bune, selecționate. Și, în sfârșit, ceea ce pentru mine personal este esențial: atitudinea față de producerea berii ca față de o artă. Berarul este cel care creează, nu producătorul de utilaj. Berarul gustă, decide ce să schimbe, ce să adauge, ce să combine. Iar la Keller Holz totul este la superlativ. Complimentele mele echipei care lucrează aici, se descurcă excelent!

BusinessClass: În primul an de activitate, Keller Holz a obținut pentru produsele sale două medalii de aur la International Quality Test For Beer. Ce perspective deschide acest fapt pentru fabrica de bere din Moldova?

Daniel Caspary: În primul rând aș preciza că nu este important doar să câștigi medalii de aur, ci medalii de aur cu adevărat importante. În prezent sunt organizate foarte multe concursuri, iar dacă dorești o medalie, o poți obține foarte ușor – e suficient să participi la o oarecare competiție locală și la sigur că vei primi vreo medalie. Dar Keller Holz a spus: „Nu, pe acest drum nu mergem”.

Există țări în care e într-adevăr foarte greu să câștigi. Una dintre ele este Germania, iar Keller Holz a mers exact acolo. Și nu a ales orice concurs, ci DLG – o competiție cu o mare anvergură. Mai mult, a participat cu berea germană. S-a confruntat cu mari producători germani și a învins! Nu pot să nu spun asta: felicitări!

Dacă vrei să servești o bere perfectă, poți să zbori la München și să mergi la Oktoberfest. Te vei simți minunat. Dar poți rămâne și aici, să bei o bere excelentă și să te bucuri la fel de mult, pentru că berea Keller Holz din Moldova corespunde, în realitate, celor mai înalte standarde de calitate.

BusinessClass: Interviul nostru are loc chiar în ziua deschiderii celui de-al doilea festival Oktoberfest, pe care Keller Holz l-a introdus în calendarul evenimentelor memorabile din Republica Moldova. Ce înseamnă această sărbătoare pentru dumneavoastră și pentru cultura berii germane?

Daniel Caspary: M-am născut la München, așa că am crescut cu Oktoberfest. Când eram copil, părinții mă duceau la acest festival. La München este o sărbătoare a berii extrem de importantă. Toată lumea merge acolo și atmosfera este foarte veselă. Oktoberfest a început ca un mic festival de familie, la care veneau doar localnicii, iar acum adună sute de mii de oaspeți din întreaga lume. Vin mulți americani, foarte mulți italieni. Oamenii iubesc Oktoberfest pentru atmosferă, pentru comunicarea fără bariere, pentru posibilitatea de a petrece timp frumos și de a se bucura de viață. Da, este într-adevăr o perioadă minunată.

BusinessClass: Vă mulțumim mult pentru interviu.

Daniel Caspary: Sunt fericit să fiu aici, în Moldova, nu doar pentru bere, ci și pentru oameni, pentru ospitalitate. Vă mulțumesc foarte mult!

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?