Сompanii

Provocările armonizării TVA la rigorile UE și soluțiile AmCham Moldova

Armonizarea legislației fiscale naționale cu directivele Uniunii Europene reprezintă un angajament strategic, dar și o provocare pentru Republica Moldova. În acest context, Camera moldo-americană de comerț (AmCham Moldova) contribuie activ, în calitate de partener de dialog, la modelarea unui regim de TVA mai previzibil și mai echitabil pentru mediul de afaceri.

Armonizarea cadrului de reglementare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) la rigorile Uniunii Europene implică o serie de momente importante, care urmează a fi luate în calcul.

MOMENTELE SENSIBILE ALE ARMONIZĂRII

Potrivit Veronicăi Sirețeanu, director adjunct AmCham Moldova, alinierea cotelor standard ale taxei la cel puțin 15% și a celor reduse vor fi printre principalele provocări. De asemenea, urmează a fi eliminate scutirile neconforme, dar și revizuite tratamentele diferite în agricultură, sectorul energetic și cel imobiliar – domenii sensibile și cu impact major asupra populației și a businessului.

Un alt moment important ține de restituirea TVA acumulată în cont din cauza cotelor diferențiate pe lanțul valoric. Această stare de fapt conduce la blocarea unor lichidități semnificative, afectând investițiile și planificarea financiară a companiilor. În cazul Republicii Moldova, această practică este aplicată în special în sectorul agricol. Încă un moment sensibil ține de aplicarea TVA în cadrul comerțului transfrontalier, inclusiv al celui electronic. De asemenea, în procesul de armonizare a reglementărilor sunt importante momentele referitoare la aplicarea regimului TVA pentru ÎMM-uri, combatere fraudelor și caruselelor fiscale ce duc la crearea unui decalaj fiscal simțitor. Nu în ultimul rând, negocierile se pot opri ceva mai mult și asupra regimurilor speciale și a ajutorului de stat. În cazul Moldovei, cel mai sensibil în acest sens este regimul aplicat zonelor economice libere sau unor parcuri industriale dedicate.

Veronica SIREȚEANU, director adjunct AmCham Moldova

AmCham a pledat mereu pentru menținerea predictibilității regimurilor fiscale existente pentru investitorii actuali și potențiali, precum și transpunerea graduală a normelor privind ajutorul de stat fiscal, cu consultarea mediului privat și evaluarea impactului asupra competitivității externe a Moldovei.

În cadrul dialogului cu autoritățile, AmCham a pledat mereu pentru menținerea predictibilității regimurilor fiscale existente pentru investitorii actuali și potențiali, precum și transpunerea graduală a normelor privind ajutorul de stat fiscal, cu consultarea mediului privat și evaluarea impactului asupra competitivității externe a Moldovei”, subliniază vicedirectorul AmCham Moldova.

TVA LA IMPORTUL DE AUTOTURISME, ÎN VIZORUL EXPERȚILOR AMCHAM

Una dintre direcțiile recente de advocacy a vizat introducerea TVA pentru autoturisme, începând cu 1 ianuarie 2026. AmCham Moldova a formulat propuneri concrete pentru a evita dezechilibrele generate de tranziția fiscală: scutirea temporară de TVA pentru stocurile importate anterior datei de referință, aplicarea TVA doar asupra adaosului comercial și clarificarea tratamentului fiscal pentru leasingurile existente. Experții Camerei au scos în evidență riscurile de creștere a prețurilor, impactul asupra pieței creditului și a valorii garanțiilor, propunând inclusiv măsuri tranzitorii inspirate din precedentul regim aplicat tehnicii.

Potrivit lui Iuri Cicibaba, copreședinte al Comitetului Fiscal AmCham Moldova și Managing Partner Forvis Mazars Moldova, a fost propusă suplimentar reintroducerea accizelor pentru autovehicule mai vechi de trei-cinci ani, chiar dacă, odată cu introducerea TVA la autovehicule, acestea se anulează. „Această acciză ar putea fi utilizată ca un impozit pe mediu până la implementarea pe deplin a taxei europene pe mediu”, subliniază el. În linii generale, introducerea TVA la autovehicule poate schimba pe deplin piața atât la nivel de dealeri oficiali, cât și la nivelul obiceiurilor consumatorilor în special pe dimensiunea de leasing. „În doi-trei ani, vom observa cum practica procurării autovehiculelor în leasing financiar va fi treptat înlocuită cu cea de leasing operațional cu dreptul de răscumpărare la sfârșitul perioadei de leasing”, anticipează expertul.

peste 90% din întreprinderile moldovenești sunt vizate de schema europeană de TVA pentru ÎMM-uri

Iuri CICIBABA, copreședinte al Comitetului Fiscal AmCham Moldova

Demersurile noastre au vizat și vizează reducerea costurilor administrative și eliminarea barierelor de înregistrare multiplă în mai multe jurisdicții, revizuirea plafonului de înregistrare în calitate de plătitor al TVA. Depunem un efort aparte și pentru studierea efectelor acestuia.

ACCENTE PE TAXAREA PRODUSELOR ENERGETICE ȘI A ÎMM-URILOR

În altă ordine de idei, AmCham a intervenit în cadrul proiectului privind taxarea inversă a TVA pentru produsel energetice, promovând claritatea și echitatea mecanismului propus. Experții Camerei au evidențiat nevoia de clarificare a deductibilității TVA la import în cazul livrărilor către consumatorii finali, stabilirea tratamentului TVA în tranzitul de energie și importul indirect, precum și restituirea eficientă a TVA în investiții de capital în instalații energetice, o procedură esențială pentru stimularea energiei verzi și a producției descentralizate.

Adoptarea Directivei UE 2020/285, care introduce schema europeană de TVA pentru ÎMM-uri, vizează peste 90% din numărul total al întreprinderilor moldovenești, or acestea corespund statutului de Întreprinderi Mici și Mijlocii potrivit standardelor Uniunii Europene. De altfel, prevederile acestei directiv rezonează cu solicitările înaintate de comunitatea AmCham pe parcursul ultimilor ani în vederea simplificărilor procedurale pentru companiile care activează internațional.

„Demersurile noastre au vizat și vizează reducerea costurilor administrative și eliminarea barierelor de înregistrare multiplă în mai multe jurisdicții, revizuirea plafonului de înregistrare în calitate de plătitor al TVA. Depunem un efort aparte și pentru studierea efectelor acestuia”, explică Iuri Cicibaba. Cu toate acestea, așa cum TVA este o taxă cu impact major (în mod indirect) asupra obiceiurilor consumatorilor, care poate genera chiar și schimbări tectonice în unele industrii, agenda de advocacy a echipei executive AmCham Moldova conține mai multe cercetări de impact. Acestea se referă la potențialele scutiri care urmează a fi ajustate, la regimurile fiscale ce ar putea fi afectate și la modalitățile de restituire a TVA acumulate în cont, astfel încât mijloacele să poată fi utilizate eficient în interesele companiilor și ale economiei în general.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?