De la începutul anului 2024, valoarea acțiunilor companiei a scăzut cu mai mult de o treime, cu 33,5%.
Experții de la „Interfax-CEA” notează că, pe lângă factorii negativi generali care afectează întreaga piață de capital rusă, precum creșterea ratei dobânzii de către Banca Centrală, intensificarea riscurilor geopolitice și a sancțiunilor, asupra acțiunilor „Gazprom” influențează și incertitudinea privind dividendele companiei în anii următori. Acest lucru face ca acțiunile „Gazprom” să fie printre cele mai „slabe” dintre cele mai lichide acțiuni în prezent.
Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat pe 4 decembrie că în bugetul pentru 2025 nu au fost incluse venituri din dividendele pachetului de acțiuni al „Gazprom”.
„Nu am prevăzut dividende din partea „Gazprom” în buget”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune RBC, la forumul „Rusia te cheamă!”.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat că, deși există excepții atunci când statului îi este mai ușor să păstreze profitul în companie decât să-l retragă și apoi să-l returneze sub formă de instrumente de sprijin, abordarea generală a Ministerului Finanțelor rămâne neschimbată: companiile de stat trebuie să aloce 50% din profitul lor pentru dividende. Exemplu de astfel de situații când compania sau banca trebuie să rezolve sarcini speciale, iar statul ia acest lucru în considerare în deciziile sale de distribuire a profitului, sunt VTB și Promsvyazbank.
„Gazprom” a plătit dividende anual până în 2021, când acționarii au primit dividende pentru anul 2020. În 2021, compania nu a plătit dividende. Totuși, în toamna anului 2022 au fost plătite dividende generoase pentru prima jumătate a anului 2022, de 51,03 ruble pe acțiune, ceea ce a însemnat o rentabilitate a dividendelor de 26%. Până în prezent, acestea sunt ultimele dividende plătite acționarilor companiei.