Potrivit evaluării Băncii Mondiale, economia Moldovei va crește în 2025 cu doar 0,9%, cu trei puncte procentuale mai puțin decât prognoza anterioară, transmite mold-street.com.
În comparație cu alte țări în curs de dezvoltare din regiunea Europei și Asiei Centrale (ECA), care include Europa Centrală, de Est, Balcanii de Vest, Caucazul de Sud, Asia Centrală și Federația Rusă, aceasta este cea mai drastică revizuire negativă a prognozei de creștere a PIB-ului pentru 2025.
Spre exemplu, prognoza pentru Ucraina a rămas neschimbată la 2%, pentru România a fost redusă cu 0,8 puncte procentuale, iar pentru Kârgâzstan a fost majorată cu 2,3 puncte, ceea ce înseamnă o creștere estimată de 6,8% — cea mai mare din regiunea ECA.
Banca Mondială a redus și prognoza de creștere pentru 2026 cu 2,1 puncte procentuale, ajungând la 2,4%.
Pentru anul 2024, estimarea de creștere economică a fost, de asemenea, revizuită în scădere cu 2,7 puncte — până la doar 0,1%, ceea ce corespunde evaluărilor Biroului Național de Statistică al Moldovei.
„Anul trecut, creșterea economică în Moldova a stagnat, ceea ce a reprezentat cel mai mare declin estimat din regiunea Europei și Asiei Centrale, pe fondul crizei energetice și creșterii abrupte a prețurilor la energie”, se menționează în raportul Băncii Mondiale.
Creșterea economică în țările în curs de dezvoltare din regiunea ECA este estimată la 2,5% pentru perioada 2025–2026, din cauza scăderii cererii externe și a încetinirii creșterii în Rusia.
În 2024, creșterea din regiune s-a stabilizat la 3,6%, susținută de consumul privat, creșterea salariilor reale, remitențe și creditarea de consum, care au compensat cererea externă slabă cauzată de încetinirea economiei UE.
Creșterea prețurilor la alimente și servicii a dus la o accelerare a inflației, care a atins 5% în februarie 2025, comparativ cu 3,6% în vara anului 2024. Acest salt a determinat mai multe bănci centrale să majoreze ratele dobânzilor sau să amâne relaxarea politicii monetare.
„Deși țările din Europa și Asia Centrală au reușit să mențină o creștere solidă anul trecut, incertitudinile globale, fragmentarea geo-economică și încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali îngreunează menținerea acestei traiectorii”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru regiunea ECA.