Potrivit estimărilor Goldman Sachs, până în 2035, volumul pieței globale a roboților humanoizi va ajunge la 205 miliarde de dolari. În plus, Citibank prognozează crearea a 648 milioane de roboți umanoizi până în 2040, iar Bank of America estimează că vor exista 3 miliarde până în 2060.
Principalele companii concurente ale producătorilor chinezi în lupta pentru leadership pe această piață în Statele Unite sunt Tesla, Google și Meta (recunoscută în Rusia ca extremistă și interzisă), dar și startup-uri tehnologice, printre care Boston Dynamics, Figure și Agility Robotics.
Potrivit cercetătorilor, China beneficiază de un avantaj față de companiile americane datorită lanțurilor de producție dezvoltate în domeniul electronicii și al vehiculelor electrice, deoarece multe dintre componentele pentru roboții umanoizi sunt deja fabricate în țară. Este vorba, în primul rând, de motoare de mișcare, baterii și sisteme de viziune.
De asemenea, companiile chineze beneficiază de un sistem de politică industrială bine pus la punct, notează FT. Astfel, în 2023, Ministerul Industriei și Tehnologiilor Informaționale din China a publicat o foaie de parcurs ambițioasă pentru industrie, care stabilește direcția de depășire a principalelor obstacole tehnologice.
Companiile chineze pot, de asemenea, să beneficieze de o susținere financiară de 137 miliarde de dolari din partea unui nou fond de capital de risc guvernamental.
Ca urmare a tuturor acestor măsuri și avantaje, componentele fabricate în China au devenit atât de ieftine, încât, potrivit estimărilor analiștilor de la Bank of America, producția robotului Optimus de a doua generație de la Tesla ar costa cu aproximativ o treime mai puțin dacă s-ar utiliza doar piese chinezești.
Totuși, Statele Unite dispun de câteva tehnologii avansate pe care China nu le are. Astfel, conform experților, Statele Unite dețin tehnologii de vârf pentru componentele responsabile de mișcare, iar cipurile AI ale companiei americane Nvidia rămân „creierul” majorității roboților umanoizi.