Actualitate

Datoria publică externă a crescut cu un miliard de dolari în doi ani

În ultimii doi ani, datoria externă publică a Republicii Moldova s-a majorat cu peste un miliard de dolari, pe când datoria externă privată s-a diminuat cu 400 milioane de dolari. Potrivit datelor BNM, la finele anului 2024, datoria externă brută a Republicii Moldova era de 10,21 miliarde de dolari, în creştere cu 0,9% față de sfârşitul lui 2023.

Datoria externă publică s-a majorat, în 2024, cu 489,74 milioane de dolari, ajungând la 4,31 miliarde de dolari. În prezent, aceasta constituie 42,2% din totalul datoriei externe brute. Dacă luăm în calcul creșterea din 2023, în ultimii doi ani, datoria externă publică a crescut cu peste un miliard de dolari.

Principalul creditor al statului era Fondul Monetar Internațional, căruia îi revenea 31,7% din totalul datoriei publice (1,36 miliarde de dolari). La sfârșitul anului, Grupul Băncii Mondiale avea acordate Republicii Moldova credite în valoare de 1,085 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 25,2% din datoria externă a statului. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – cu 10,6% și Banca Europeană pentru Investiții – cu 10,5% – completează topul. Pe de altă parte, datoria privată s-a diminuat, anul trecut, cu 395,25 milioane de dolari și a constituit 5,9 miliarde de dolari.

Datele BNM arată că raportul dintre datoria externă și PIB a scăzut cu 4,4 puncte procentuale, constituind 56,1%. Datoria pe termen lung are în continuare cea mai mare pondere în totalul datoriei externe. Aceasta ajunge la 76,3%, înregistrând o creștere cu 4,8% p.p. față de finele anului 2023. BNM menționează că principalii indicatori aferenți datoriei externe relevă avantajul finanțării externe, eficiența acesteia fiind reflectată prin valorile reduse ale ratelor medii trimestriale ale dobânzilor menținute istoric la valori practic constante.

Anul trecut, serviciul datoriei externe brute a costat Republica Moldova circa 955 milioane de dolari.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?