Actualitate

În Moldova, sute de tone de ceapă se strică în depozite: fermierii nu reușesc să-și vândă recolta

Sute de tone de ceapă se strică în depozitele fermierilor moldoveni. Aceștia sunt dispuși să vândă recolta cu doar trei lei per kilogram, însă nu găsesc cumpărători.

Agricultorii dau vina pe autorități pentru situația creată, întrucât din anul 2022 magazinele nu mai sunt obligate să aibă cel puțin 50% din produse de origine locală pe rafturi. La rândul său, Ministerul Agriculturii critică fermierii, susținând că mai întâi trebuie să găsească piață de desfacere, și abia apoi să planifice volumul de producție, relatează tv8.md.

După mulți ani de muncă în străinătate, în 2018 Nicolae Gherasim din satul Negureni, raionul Telenești, s-a întors acasă cu intenția de a investi în agricultură. Spune că s-a confruntat cu multe dificultăți, însă niciodată nu a fost atât de rău ca în acest an — până la mijlocul primăverii a reușit să vândă doar jumătate din recolta de ceapă. În timp ce în piețe și magazine ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei per kilogram, fermierul este gata să o dea de trei ori mai ieftin, dar nu știe cui să se adreseze.

Fermierul consideră că piața este invadată de ceapă importată din țările vecine, unde costurile de producție sunt mult mai mici. Situația s-a înrăutățit considerabil după vara anului 2022, când autoritățile au anulat regula ce obliga magazinele să asigure cel puțin 50% din ofertă cu produse fabricate în Moldova.

Ministrul Economiei a recunoscut că este la curent cu problema producătorilor de ceapă și consideră că autoritățile au greșit când au permis rețelelor comerciale să umple rafturile cu produse din import.

Jurnaliștii de la TV8 au verificat originea cepei din cele două cele mai mari rețele comerciale ale țării și au constatat că în prezent acolo se vinde ceapă moldovenească. Statisticile oficiale confirmă, de asemenea, un surplus de producție: în 2024, fermierii au recoltat peste 60 de mii de tone de ceapă — cu cel puțin 5 mii de tone mai mult decât necesarul anual al țării. Mai mult, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, exportul de ceapă a fost de 7 mii de tone, în timp ce importul — doar 4 mii de tone.

Într-un comentariu trimis redacției TV8, un reprezentant al Ministerului Agriculturii a menționat că una dintre principalele cauze pentru care o parte dintre producători nu reușesc să-și vândă eficient marfa este lipsa planificării din timp a vânzărilor și absența contractelor încheiate dinainte cu punctele comerciale.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?