Camera de Comerț Moldo-Americană (AmCham Moldova), gazda evenimentului, a reunit lideri din mediul de afaceri, factori de decizie și experți în sustenabilitate pentru a discuta politicile verzi și rolul companiilor în construirea unei economii circulare. Conferința a fost organizată cu sprijinul programului Tranziția Verde al Uniunii Europene, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Ministerul Ener- giei și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
OPORTUNITATE CLARĂ
Unul dintre punctele-cheie discutate ține de necesitatea de a percepe transformarea verde nu doar ca pe o obligație legală, ci și ca pe o oportunitate de dezvoltare economică durabilă. În deschiderea evenimentului, Alexandru Gozun, președinte al AmCham Moldova și director al biroului local PwC, a vorbit despre impactul schimbărilor climatice din 2024, caracterizat drept unul al distrugerii climatice, pentru prima dată fiind înregistrate, 12 luni consecutiv, temperaturi cu 1,5°C mai ridicate decât în epoca preindustrială.
Președintele AmCham a subliniat faptul că omenirea accelerează ușor spre schimbări potențial ireversibile, iar acest lucru poate fi schimbat doar prin conștientizare și prin crearea unei economii durabile, sustenabile și responsabile. Totodată, multe companii autohtone implementează practici europene de sustenabilitate, neimpuse de nimeni, absolut voluntar și din propriile convingeri, dar și pentru a absorbi cultura antreprenorială europeană.
ARMONIZARE ȘI CONLUCRARE
Primul panel de discuții, moderat de Mila Malairău, director executiv al AmCham Moldova, s-a referit la politicile verzi care, în opinia vorbitorilor, sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă, atât la nivel global, cât și local. Un alt aspect important al discuțiilor este alinierea legislației naționale la standardele Uniunii Europene. Secretarul de stat al Ministerului Mediului Grigore Stratulat a subliniat de ce este importantă această procedură. „În conformitate cu Acordul de Asociere din 2014, armonizarea legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene în domeniul mediului este un proces continuu. Este esențial să pregătim instituțiile pentru a implementa eficient legislația de mediu, nu doar s-o adoptăm formal”, a menționat secretarul de stat.
În altă ordine de idei, Cristina Pereteatcu, secretar de stat la Ministerul Energiei, a adus în discuție importanța inovației și a reglementărilor în sectorul energetic. Ea a subliniat, totodată, importanța consultărilor cu mediul de afaceri, care sunt cruciale pentru a stabili perioade realiste de tranziție, începând cu capitolul substanțe chimice și terminând cu emisiile de CO2. Implicarea activă a businessului în procesul consultativ asupra actelor normative este necesar pentru a evita întârzierile în implementare. Un alt aspect menționat vizează importanța parteneriatelor publice-private pentru inovare și tranziție ecologică. Mircea Crăciun, CEO al Eco Garden Construct, companie specializată în managementul spațiilor verzi, a calificat drept imperativ obiectivul de a găsi soluții inovatoare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a combate schimbările climatice. În acest sens, cooperarea între sectorul public și cel privat este esențială pentru a accelera tranziția către o economie verde.
Rolul pieței voluntare a carbonului în reducerea emisiilor și importanța certificatelor de carbon a fost explicat de Sorin Dolea, managing partner în Dolea & Co.
PUTEREA EXEMPLULUI
Panelul doi a fost axat pe tranziția verde în afaceri, cu accente pe inovație și implementarea transformării verzi. Aici, discuțiile s-au concentrat în jurul economiei circulare în producție și integrarea criteriilor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) în strategiile de business. Panelul a fost moderat de Vasile Stepanuc, manager de politici al AmCham Moldova.
Evghenii Risovich, responsabil de relațiile cu investitorii și sustenabilitate la maib, a subliniat importanța integrării criteriilor ESG în strategiile de afaceri, explicând cum ele consolidează încrederea partenerilor. El a transmis asistenței un mesaj optimist, încurajând companiile să persevereze în implementarea strategiilor de sustenabilitate.
La rândul său, VictorNistorică, CEO al Brutăriei Bardar, a povestit cum funcționează economia circulară în producție, subliniind necesitatea adoptării unui modelsustenabil ca mod de viață. Adrian Trofim, CEO al Castel Mimi, a îndemnat la responsabilitate, împărtășind experiența unei afaceri tradiționale care poate fi transformată într-un model sustenabil de succes. Și Andrei Cambur, manager al proiectului de reabilitare Vio-Parc Varnița, a pledat pentru o relație firească de prețuire și respect în raport cu mediul înconjurător. El a povestit despre experiența inedită de a realiza cu succes un parc pepinieră cu potențial înalt de agrement pe locul unei foste cariere.

ACCENT PE ACȚIUNE
Un alt moment special al conferinței a fost discuția cu Marcela Lefter, CEO Sedera Green, președinte al comitetului de tranziție verde AmCham, moderată de Vlad Burac, CEO al platformei reenergy.md. Specialista a analizat dinamica schimbărilor legislative și acțiunile practice implementate în Republica Moldova pentru dezvoltarea durabilă și tranziția energetică. Totodată, ea a evidențiat provocările majore legate de tarifele la energie, infrastructură, independența și securitatea energetică, subliniind necesitatea dezvoltării capacităților de producție a energiei electrice în conformitate cu strategiile planificate. Experta a demontat mitul energiei electrice scumpe, argumentând că investițiile în surse regenerabile pot asigura stabili- tatea prețurilor pe termen lung. De asemenea, a fost dezbătut și subiectul interconectării energetice cu Uniunea Europeană și cel al potențialului de export de energie regenerabilă.
PRIMII PRIMESC PREMII
Punctul culminant al conferinței au fost premiile Green Award 2025. Acest concurs poate fi calificat drept o competiție care celebrează inovația și angajamentul față de un viitor mai verde în Republica Moldova. Este de menționat faptul că pentru concursul din acest an, au fost depuse 92 de aplicații, fapt ce reflectă interesul și angajamentul în creștere al companiilor față de practicile de sustenabilitate. Au fost scoase în evidență inițiativele care transformă viziunea sustenabilă în realitate, fiind acordate distincții la 11 categorii esențiale. Numărul mare de categorii reflectă diversitatea domeniilor în care se manifestă preocuparea pentru mediu. De la eficiența energetică la proiecte de biodiversitate, de la economia circulară la mobilitatea verde, fiecare categorie reprezintă un pilon important pentru clădirea unui viitor durabil.