Nu a visat să lucreze în domeniul farmaceutic, cu atât mai mult să devină femeie de afaceri.
O ALEGERE DELOC UȘOARĂ
Natalia Sturza și-a construit parcursul profesional în baza valorilor sale umane. Absolventă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a început cariera ca medic, într-o perioadă dificilă pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova.
La finele anilor 90, sectorul trecea printr-o criză profundă, cauzată de tranziția spre economia de piață. Tot atunci, se puneau bazele pieței farmaceutice, pe care începeau să intre marile grupuri internaționale de profil. Așa cum acestea aveau nevoie de profesioniști, au investit mult în generațiile de studenți de atunci. Mulți dintre ei, printre care și Natalia, au ajuns în businessul farmaceutic. Experiența din medicină și înțelegerea clară a nevoilor pacienților i-au fost de folos în unele proiecte îndrăznețe, care aveau să schimbe perspectiva asupra industriei.
„A fost o alegere deloc ușoară, dar care mi-a definit parcursul și iată că sunt deja de 25 de ani în acest domeniu”, își amintește protagonista. Pe măsură ce responsabilitățile de management deveneau tot mai complexe, a simțit nevoia de a-și consolida cunoștințele economice și în 2003, și-a completat studiile cu un Master în Business și Administrare.
Astăzi, cu peste 16 ani de leadership, Natalia Sturza ocupă poziția de CEO Felicia Healthcare Group, compania în care a crescut profesional și asupra căreia și-a lăsat amprenta. S-a alăturat Grupului de companii Felicia în 2012. Pe parcusrs, a fost nevoită să ia decizii nepopulare, uneori, a fost la limită de a ceda, dar a avut și momente inspirate, când cele mai neobișnuite idei erau susținute de proprietarul companiei, Dorian Berdos. El i-a oferit toată încrederea, un sprijin esențial, dar odată cu ele, a venit și o responsabilitate imensă. „Când ai încrederea superiorului – și florile și pietrele, toate sunt ale tale”, mărturisește Natalia. La un moment dat, a învățat că adevăratul curaj nu înseamnă să faci lucruri nebunești, ci să te ridici și să mergi mai departe după eșec.
NU MĂ CONSIDERAȚI NOROCOASĂ, AM GREȘIT MAI FRECVENT DECÂT ALȚII AU ÎNCERCAT
În 2012, piața farmaceutică, dar și economia moldovenească în general trecea printr-o transformare profundă. „Împreună cu fondatorul companiei, am realizat că modelul de business de până atunci nu mai era suficient de flexibil în noile realități. Nu era vorba doar de optimizare sau ajustări punctuale, ci de o regândire profundă a proceselor”, povestește ea. În fața unei alegeri strategice – să construiască pe structura existentă sau să reconstruiască de la zero, Natalia și echipa au ales calea a doua. Au redefinit modelul operațional, au introdus noi standarde de customer experience și au ajustat strategia comercială. Scopul nu mai era doar supraviețuirea, ci consolidarea poziției de lider pe piață. „Un model de business trebuie să fie adaptabil. Ceea ce funcționa acum 10-15 ani, nu mai este relevant azi, iar cel mai tare test pentru un lider este să știe când să optimizeze și când să reconstruiască, și să găsească curaj pentru asta”.
Apoi a urmat o nouă etapă strategică. În 2021, Felicia a realizat tranzacția deceniului de pe piața farmaceutică locală, prin achiziția RihPanGalFarma SRL și a rețelei farmaceutice Gedeon Richter. Drept urmare, Grupul a ajuns să acopere toate segmentele de piață, a demonstrat din nou capacitatea de adaptare și viziune pe termen lung. Pentru Natalia, concurența este o parte esențială a evoluției. „Suntem o piață mică, compactă, iar concurența ne obligă să fim mai buni, mai transparenți, mai profesioniști. În ultimii ani, am reușit nu doar să ne aliniem la standarde mai înalte, ci să le și setăm.
Natalia STURZA, Director general al Grupului de companii Felicia
Promovăm o societate sănătoasă, doar aşa avem șansa să ne dezvoltăm, să mergem înainte și să avem o țară prosperă.
FELICIA, UN MODEL AUTOHTON DE 30 DE ANI
În doi ani, Felicia va aniversa 30 de ani de activitate, rămânând printre puținele afaceri de așa amploare, 100% autohtone. Acum, Grupul include trei rețele de farmacii – Felicia și Salut, rețeaua Optica Felicia, dar și RihPanGalPharma, unul din cele mai mari depozite farmaceutice din țară. În 2024, portofoliul a fost completat cu rețeaua Peon. Aceasta cuprinde peste 90 de farmacii, majoritatea în mediul rural. Extinderea s-a bazat pe o analiză strategică, vizând accesul echitabil la produse și servicii farmaceutice de calitate pentru populația rurală.
Tot anul trecut, compania a devenit partener oficial al Guvernului în proiectul „Farmacie în satul tău” și continuă să deschidă farmacii în localități unde ele nu au existat niciodată. Aici, sunt oferite gratuit servicii precum măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, evaluarea masei corporale sau analiza tensiunii intraoculare. „Am transformat aceste unități în mici centre de promovare a modului de viață sănătos. Oamenii vin, se consultă, se informează”.
330 de farmacii reprezintă rețeaua Felicia Healthcare Group
SUSȚINEM CU ÎNCREDERE GENERAȚII SĂNĂTOASE
Natalia Sturza visează ca Felicia să ajungă numărul unu în inimile clienților nu doar ca farmacie, dar ca un partener de încredere, care îi susține, îi încurajează, le oferă tot suportul necesar pentru a rămâne sănătoși.
„Promovăm o societate sănătoasă, fiindcă doar astfel, avem șansa să ne dezvoltăm și să avem o țară prosperă. Vrem să trăim și să ne dezvoltăm aici. De aceea, Felicia este nu doar despre medicamente”, spune ea.
Protagonista consideră că, pentru a realiza lucruri importante, oamenii trebuie să se autodepășească. „Le spun mereu și copiilor mei: dacă vrei să ai succes, trebuie să faci mereu mai mult decât ți se cere. Atunci când simți că nu mai poți, mai poți un pic. Pasiunea pentru ceea ce faci trebuie menținută constant și atunci vei reuși”, concluzionează directorul general al Grupului Felicia.