Actualitate

Transformarea digitală revoluționează experiența clientului

Cu o experiență de peste două decenii în banking, inclusiv în funcții de top în bănci din Republica Moldova, Georgia și Armenia, numele Alionei STRATAN este asociat cu un lider vizionar în sectorul bancar, pasionată de digitalizare și de experiența clientului. În rolul său actual de Prim-vicepreședintă maib, a contribuit la o serie de transformări digitale care pun clientul pe primul loc, fiind centrată pe îmbunătățirea continuă a experienței clienților atât în online, cât și în rețeaua de sucursale maib.

Aliona Stratan și-a găsit vocația în banking, un domeniu în care își poate împlini visul din copilărie – să ajute oamenii să-și transforme aspirațiile în realitate. Părinții săi, ambii economiști în sectorul agricol, i-au insuflat importanța unei educații solide în economie și contabilitate. Totuși, deși la început de carieră a lucrat și în contabilitate, pe termen lung, Aliona a ales o activitate mai dinamică. Astăzi, deține funcția de Prim-vicepreședintă maib cea mai mare bancă din Moldova. De la momentul alăturării la echipa băncii în 2020, a ajuns în prima linie a unei transformări digitale ample, care facilitează operațiunile bancare și interacțiunea cu banca pentru sute de mii de clienți.

Strategia maib se bazează pe înțelegerea profundă a nevoilor reale ale clienților, care, odată identificate, sunt abordate prin soluții inovatoare. „Anterior, clienții spuneau că nu doresc să completeze zeci de formulare sau să semneze numeroase hârtii la sucursale. Ne-am dat seama că nu era vorba doar de documentația în sine, ci despre nevoia unui proces mai simplu și mai rapid. De aceea, am transferat cu succes întreaga experiență în mediul digital”, explică Aliona Stratan. Sub conducerea ei, aplicația mobilă maibank a devenit un punct unic de acces pentru toate nevoile financiare ale utilizatorilor, oferindu-le posibilitatea de a face orice operațiune bancară, oricând și de oriunde – de la credite, depozite, deschidere de carduri la plata facturilor, achiziționarea asigurărilor de călătorie sau efectuarea de transferuri. În prezent, aplicația are peste 800 000 de utilizatori activi, înregistrând zilnic peste 212 000 de accesări, iar lunar – peste 537 000 de accesări. Peste 80% din creditele pentru persoanele fizice sunt acordate online prin aplicația mobilă maibank.

Aliona STRATAN, Prim-vicepreședintă maib, vizionara inovației bancare


În cadrul maib, experiența clienților este punctul de plecare pentru orice inovație. Am transformat vocea clienților noștri într-o busolă care ne ghidează în fiecare decizie, ne ajută să identificăm prioritățile reale și să dezvoltăm inovații care aduc valoare concretă. Meetup-urile cu clienții la care discutăm despre aplicația maibank au devenit deja o tradiție și mă bucur că, cu fiecare ediție, numărul participanților este în creștere. Ascultăm, analizăm și transformăm feedbackul în soluții care fac bankingul mai simplu, mai rapid, mai intuitiv.

Abordarea centrată pe experiența clientului este motorul proiectelor majore create de maib, de la integrarea Apple Pay și Google Pay, până la lansarea maib alto, un concept inovativ de premium banking. Secretul inovației continue? Inovația, apriori, face parte din ADN-ul maib, fiind și una dintre valorile brandului. În plus, definește cultura maib, unică în sectorul bancar prin stilul de lucru agil, obsesia pentru experiența clientului, orientarea pe rezultat și multe alte elemente distinctive. De exemplu, o abordare surprinzătoare este că în echipa maib, greșelile sunt tratate ca oportunități de învățare și de a obține experiență. „Dacă nu greșești, probabil că ești prea precaut și te miști prea lent, iar într-o lume în care viteza contează, riști să lansezi un produs sau o soluție prea târziu. Este important să te miști repede, chiar și cu riscul unor greșeli, dar să înveți din ele și să te adaptezi pe parcurs", spune Aliona Stratan.

La una dintre întâlnirile cu clienții, întrebați ce și-ar mai dori să aibă la distanță de câteva atingeri de ecran în maibank, mai multe voci au menționat asigurările. Acum, în câteva secunde, pot lua direct din maibank o asigurare de călătorie, RCA sau Carte Verde. Dar nu ne-am oprit aici. Am dus ideea mai departe și am creat posibilitatea de a contracta un credit espresso online cu componenta de asigurare, pentru a răspunde necesității de extra grijă și protecție în cazul unor situații neprevăzute. E doar un exemplu cum bankingul evoluează când asculți ceea ce contează pentru client.

800 000+ de utilizatori activi ai aplicației maibank

„GRĂBEȘTE-TE SĂ FACI BINE”

Aliona Stratan se ghidează după principiul „grăbește-te să faci bine”, o povață primită de la tatăl său, pe care, la rândul ei, a transmis-o propriilor copii. Această maximă i-a influențat profund stilul de leadership. „Pentru mine, a te grăbi să faci bine este un concept complex. Acesta se regăsește în munca în echipă, ceea ce înseamnă să recunosc și să promovez oamenii talentați. În societate înseamnă să pun pe primul loc proiectele care aduc un impact pozitiv, iar în familie – înseamnă să găsesc timp pentru cei dragi, în pofida programului încărcat de la serviciu", mărturisește Prim-vicepreședinta maib.

Rezultatele obținute de bancă vorbesc de la sine. Maib a fost desemnată în repetate rânduri „Brandul Anului" în sectorul bancar și a obținut distincții importante la nivel regional: EMEA Finance a acordat maib titlul de „Cea mai digitală bancă din regiune" în 2024.

Unii ar putea fi surprinși să afle că materia preferată a Alionei la școală nu a fost matematica, ci biologia. Pasiunea pentru funcționarea ecosistemelor o însoțește și astăzi. „Organizațiile sunt ca niște organisme vii. Trebuie să înțelegi fiecare element pentru a menține buna funcționare a întregului sistem", spune Prim-vicepreședinta maib. Această combinație între rigoare analitică, pasiune și dedicație până la obsesie pentru lucrul bine făcut o propulsează – atât pe ea, cât și compania în care lucrează – în prima linie a transformării sectorului bancar din Republica Moldova.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?