După ce Uniunea Europeană a înăsprit regulile privind importul de miere, Guvernul Republicii Moldova a modificat legislația astfel încât produsele să corespundă standardelor de etichetare și procesare, transmite moldova1.md.
„Dacă înainte mierea din supermarketurile Uniunii Europene sau din alte magazine era un amestec de tipuri de miere, iar uneori nici măcar nu era miere, ci siropuri, acum legislația UE introduce un control direct asupra acestui produs, și anume pe etichetă trebuie să fie indicată originea sau câte tipuri de miere sunt conținute în acel borcan”, a explicat Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.
Potrivit lui, noile modificări europene în domeniul exportului de miere, care au fost preluate și de autoritățile noastre, vor duce la o revizuire a pieței exportatorilor, fiind excluse companiile la care vor fi depistate nereguli.
„Încercăm să promovăm mediatic mierea din Moldova. Participăm la expoziții internaționale împreună cu asociația și cu producătorii. Anul acesta vom avea ocazia să participăm la două expoziții internaționale. Vom merge la expoziția apicolă din Copenhaga în septembrie, iar în octombrie vom fi la expoziția agroalimentară din Germania”, a mai spus Vitalie Popa.
Conform noilor reguli introduse în Moldova, pe etichetele mierii trebuie să fie indicată țara de origine a produsului și compoziția acestuia. De asemenea, excluderea noțiunii de „miere filtrată” garantează păstrarea polenului și a altor componente naturale, ceea ce permite menținerea proprietăților benefice ale produsului în forma sa autentică.
În prezent, 10 producători de miere din Republica Moldova au dreptul de a exporta produsele lor pe piața Uniunii Europene.