Ideea EBA a prins contur în timpul unei deplasări de afaceri în țările nordice. Propunerea a venit din partea unor antreprenori moldoveni și internaționali, precum și a ambasadorului UE de atunci, Dirk Schuebel. Deși lansarea EBA în 2011 a fost întâmpinată cu rezerve din partea unor structuri asociative, Mariana a văzut în aceste reacții confirmarea că EBA are un potențial enorm. Mediul de afaceri necesita o abordare diferită de suport și implicare, cu o altă mentalitate, energie şi dinamică, care să răspundă nevoilor businessului. Astfel, EBA Moldova a adus un suflu nou, contribuind la dezvoltarea de noi platforme de dialog publicprivat și la consolidarea unei comunicări active și dinamice cu autoritățile naționale și structurile europene, printr-o abordare distinctă și o componentă educațională proeminentă. Mariana a avut curajul să lase în urmă o funcție comodă de traducător in organizații internaționale (FMI, Banca Mondială etc.), acceptând un salariu mult mai mic pentru a contribui la un nou început în fruntea asociaţiei. „Îmi doream mereu să fiu un exemplu pentru copiii mei în ce priveșteresponsabilitatea civică și dragostea de țară, prin fapte”, își amintește Mariana.
ENERGIA FEMININĂ CARE GHIDEAZĂ EBA
În urma unei evaluări riguroase, Mariana Rufa a fost selectată ca director executiv. Avea 33 de ani și învăța totul din mers: de la președinta asociației, pe atunci Silvia Radu, de la board-ul EBA, de la membrii care aderau, de la companiile noi care veneau pe piața Republicii Moldova, fiind mereu implicată în agenda de politici, construind noi platforme de dialog, creând noi punți de comunicare cu autoritățile și comunitatea de business și participând activ în majoritatea grupurilor de lucru inițiate în lumina agendei europene a Republicii Moldova.
În prezent, consiliul EBA are 11 membri, dintre care șase sunt femei. Președintele Carolina Bugaian (CEO Moldcell) și vicepreședintele Veronica Malcoci (CEO Grawe Carat) conduc boardul asociației.
În 2024, eforturile EBA s-au concretizat în promovarea a 24 de amendamente fiscale favorabile mediului de afaceri, sprijin pentru implementarea a 165 MW de energie verde, adoptarea noii legi GDPR și contribuții esențiale la reformele în energie, concurență și legislația muncii. Tot în 2024, EBA a emis 62 de documente de poziție, a organizat 20 de evenimente de networking și traininguri practice cu experți internaționali de top, a oferit consultanță specializată prin 14 companii partenere. EBA este activă și în regiuni, colaborând strâns cu șase hub-uri de afaceri, inclusiv în Tiraspol și Comrat. Asociaţia prezidează Grupul pentru Tranziția verde și facilitarea comerțului din cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, implicându-se în actualizarea legislației privind comerțul cu UE, energia regenerabilă și managementul deșeurilor. În 2024-2025, EBA a generat trei pachete legislative menite să optimizeze siguranța alimentelor, procedurile fiscale și legislația muncii – o parte dintre acestea fiind deja în dezbatere parlamentară.
Sub conducerea Marianei, echipa EBA lucrează ca un ceas elvețian. Asociaţia implementează anual 5-7 proiecte majore în parteneriat cu UE, Guvernul Suediei, Guvernul Elveției și GIZ – toate având ca scop susținerea mediului de afaceri. Valoarea EBA se evidențiază mai ales când apar schimbări legislative, dificultăți în lanțul de aprovizionare sau oportunități de a accesa expertiză internațională de top. Acest ajutor practic, în special în momente critice, este motivul pentru care companiile rămân fidele EBA. „Dezvoltarea Republicii Moldova este un proiect național la care fiecare poate contribui prin fapte", accentuează directorul EBA. Pe 11-12 martie 2025, Mariana Rufa a reprezentat EBA la forumul de afaceri moldo-francez de la Paris. Evenimentul, organizat sub înaltul patronaj al președinților Maia Sandu și Emmanuel Macron, a reunit peste 200 de participanți, printre care miniștri și oficiali de top de la Business France, Invest Moldova, Ministerul Energiei, BEI și BERD. O temă centrală a discuțiilor a fost EU Growth Plan, care prevede alocarea a circa 1,9 miliarde de euro pentru infrastructura Republicii Moldova „Este o șansă enormă și unică de a dezvolta țara într-o manieră sustenabilă, șansă care va oferi Republicii Moldova oportunitatea să investească în drivere economice, pentru a putea regândi modelul economic și, eventual, să devină și mai atractivă pentru investitori”, afirmă Mariana Rufa.
Mariana RUFA, Director Executiv al EBA
La EBA, suntem permanent alături de membri. În nopțile când erau cozi interminabile la vamă, când lanțurile de aprovizionare se prăbușeau din cauza pandemiei, le-am fost alături. Acum, suntem alături de ei în procesul de aderare, când au nevoie urgentă de informații.
DEVOTAMENT PENTRU OAMENI
Stilul de leadership al Marianei pune accent pe deschidere, colaborare și dialog. Fiecare propunere, chiar dacă diferă de viziunea sa, este discutată și analizată în detaliu. Își încurajează colegii să găsească soluții în parteneriat atât cu mediul de afaceri, cât și cu autoritățile guvernamentale, o abordare care cultivă viitorii lideri. Dovadă stau numeroși foști angajați EBA care acum ocupă poziții decizionale în instituții guvernamentale și organisme internaționale – un rezultat direct al culturii organizaționale pe care a creat-o.
Pentru ea, educația este piatra de temelie a creșterii economice durabile în Republica Moldova, esențială pentru atragerea investițiilor. În pragul celei de-a 14-a aniversări a EBA, viziunea sa rămâne neschimbată: să conducă cu pasiune, încredere, credinţă și profesionalism, asigurând că acțiunile întreprinse pentru a ajuta industrii concrete vor genera efect multiplicator pentru economie. „EBA este o referință și o platformă pentru a dezvolta companiile, astfel încât să construim o cultură antreprenorială de o altă stofă, mentalitate și responsabilitate socială, care va produce impact la nivel de țară", conchide Mariana.