Actualitate

Femeia din finanțe care mișcă lucrurile

Ex-ministru al Finanțelor și vicedirector actual al AmCham Moldova, Veronica SIREȚEANU este o figură polivalentă. O profesionistă, care dezvoltă comunități și inspiră reforme aici și acum. Într-un echilibru constant dintre viața profesională intensă și cea personală, parcursul său reprezintă o poveste despre puterea educației, spiritul de inițiativă și dorința profundă de a contribui la dezvoltarea societății.

O CĂLĂTORIE FASCINANTĂ

Toți cei care o cunosc pe Veronica știu despre profesionalismul și implicarea ei plenară în multe activități și proiecte. „Încă din facultate, am înțeles că îmi place să simt că pot contribui ca lucrurile să meargă mai bine”, spune protagonista. În anii studenției, i-a reușit să combine abil performanța academică cu activitatea de jurnalism economic, coordonare a cluburilor de dezbateri și jocuri intelectuale cu funcția de ajutor de contabil. Parcursul profesional al Veronicăi a trecut atât prin sectorul public, cât și prin cel privat, care s-au intersectat periodic, fiind mereu puternic conectate. În calitate de funcționar fiscal, s-a manifestat drept o persoană deschisă, orientată spre rezultat, capabilă să inspire colegii și să convingă contribuabilii. I-a reușit să facă înțelese beneficiile conformării voluntare, care reprezintă achitarea benevolă a impozitelor și taxelor. Prin educare, informare, ghidare și deschidere, ea a clădit în raport cu aceștia o relație de încredere – pilonul de bază pe care se ține o relație solidă dintre stat și contribuabili. Încrederea ghidează parcursul Veronicăi și în activitatea sa la Camera Americană de Comerț din Moldova, AmCham Moldova. „Aici, este vorba despre încrederea membrilor comunității în capacitatea mea de a înțelege problema și de a identifica cele mai bune mecanisme de soluționare ale ei. Venim mereu cu soluții de impact pentru mediul de afaceri într-o manieră profesionistă, constructivă și eficientă”, explică ea.

În toată această perioadă, a continuat să contribuie la educarea societății prin cursurile predate la Academia de Studii Economice, dar și în fața contribuabililor. Totodată, a continuat să cerceteze domeniul fiscal și să dezvolte comunitatea de jocuri intelectuale cu impact asupra celei mai mari comunități de tineri din țară și de peste hotare, originari din Moldova. „Nu am ales să fac cât mai multe, ci am ales mereu să fac ceea ce îmi aduce plăcere, indiferent dacă e vorba de activitățile profesionale curente sau cele în afara orelor de serviciu”, subliniază specialista.

UN ARHITECT AL SCHIMBĂRII

Veronica spune că schimbările sunt necesare pentru a face lucrurile mai bune și nu de dragul schimbărilor și al reformelor. Acestea trebuie să țină mereu cont de oameni. Printre proiectele implementate de ea la Serviciul Fiscal de Stat se numără declarația pre-completată a impozitului pe venit a persoanelor fizice, precum și baza generalizată a practicii fiscale. Printre inițiativele promovate la Ministerul Finanțelor sunt pachetul de facilități fiscale acordate angajaților, restabilirea calendarului fiscal, precum și lansarea campaniei de educare financiară „Bugetul public este bugetul tău”. „La AmCham, una din realizările la care țin mult reprezintă organizarea a cinci ediții ale celei mai mari conferințe în domeniul fiscal TAXCON, inițierea unor formate de informare și interacțiune inedite precum „Public Talk” și „#amchamexplains”, dar și consolidarea comunității de transformare digitală”, menționează Veronica.

În opinia ei, schimbarea prin digitalizare trebuie privită din perspectiva cetățeanului. „Digitalizarea e despre oameni și pentru oameni. Ea salvează timp pentru familie, pentru pasiuni și pentru autocunoaștere, diminuând din rutina operațională primară”, afirmă Veronica. Provocările ce țin de inteligența artificială sunt oportunități de transformare fundamentală a profesiilor, inclusiv a celor asociate finanțelor, dar ele trebuie îmbrățișate cu grijă și cu multă considerare.

Veronica SIREȚEANU, Director adjunct al AmCham Moldova, ex-ministru al Finanțelor

Digitalizarea e despre oameni și e pentru oameni. Aceasta salvează timp pentru familie, pentru pasiuni și pentru autocunoaștere, diminuând din rutina operațională primară.

Profesionalismul, onestitatea și comunicarea eficientă sunt pilonii unei cariere de succes. În opinia Veronicăi, acești piloni reprezintă principii de urmat pentru fiecare într-un proces de perfecționare continuă, pentru a atinge excelența. Totodată, ea pune un mare accent pe interes și implicare sinceră, considerând că sunt esențiale pentru construirea unor sisteme de interacțiune durabile și de impact.

EDUCAȚIA FINANCIARĂ CONTEAZĂ

Veronica este o adevărată femeie a finanțelor, studiind și activând incontinuu în cadrul acestui sector pe parcursul ultimilor 20 de ani. Ea consideră că educația financiară trebuie să pornească din familie, prin implementarea unor tehnici simple sub formă de joacă și decizii luate împreună cu copiii încă de la vârstă preșcolară. Chiar în propria familie, practică planificări financiare prin jocuri cu copiii. Totodată, ea subliniază că educația financiară trebuie să reprezinte un pilon important în orice etapă a vieții omului, pentru a permite un discernământ financiar și social pe măsură.

Fiind motivată de dorința de a construi o societate mai informată și responsabilă, Veronica a lansat o multitudine de proiecte în cadrul asociației obștești FINEDU. Este vorba și despre proiectul „Femei în Finanțe”, o platformă ce are menirea să consolideze comunitatea profesionistelor din domeniul financiar din toată țara. Privind spre viitor, spune că educația financiară rămâne o prioritate, iar ea își propune să extindă proiectele existente și să dezvolte noi inițiative cu impact social. Toate acestea, în condiția de a oferi cunoștințe și instrumente pentru a sprijini dezvoltarea societății.

Parcursul Veronicăi Sirețeanu este o sursă de inspirație, demonstrând că pasiunea, profesionalismul și implicarea activă pot construi o carieră remarcabilă și pot contribui la o societate mai bună.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?