Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergey Harya, a subliniat că deficitul de forță de muncă este un subiect foarte important pentru companiile autohtone, transmite tv8.md.
„Din păcate, situația nu este foarte bună: în ultimii 15 ani, numărul persoanelor angajate în sectorul muncii a scăzut cu 15%. Chiar și anul trecut a fost înregistrată o scădere de mai mult de 35.000 de lucrători în economia națională”, a declarat Harya.
Deficitul de forță de muncă din Moldova este atât cantitativ, cât și calitativ. 35% dintre angajatori se confruntă cu lipsa de personal calificat, în special în domeniile sănătății, educației și IT.
Există o mare lipsă de specialiști de nivel mediu în comerț și industria textilă.
Datele au fost obținute în urma unui studiu realizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, bazat pe un sondaj realizat cu peste 3000 de antreprenori.
„Forța de muncă calificată, corespunzătoare postului, crește productivitatea afacerilor și a economiei naționale. Observăm cum crește rolul și importanța abilităților profesionale pe care angajatorii le cer de la angajații lor”, a subliniat directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru.
Prognozele pentru acest an nu sunt foarte favorabile, au declarat oficialii din Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
„Am observat că nu sunt mari așteptări din partea agenților economici și că nu vor investi mai mult decât au investit până acum, ceea ce indică o stagnare economică în țara noastră”, a declarat Anna Hermanova, șefa departamentului din Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
În Moldova lucrează mai mult de 3500 de cetățeni străini, iar deși recrutarea internațională a crescut ușor, aceasta rămâne limitată.