24/08/2023

Ce locuri de muncă vor fi înlocuite de inteligența artificială
Ce locuri de muncă vor fi înlocuite de inteligența artificială HR

Economiștii de la Goldman Sachs Group Inc. au publicat un studiu potrivit căruia 300 de milioane de locuri de muncă sunt expuse concurenței din partea Inteligenței Artificiale (IA), chiar dacă introducerea acesteia în mediul profesional ar putea crește PIB-ul global cu 7% anual într-o perioadă de 10 ani. Pentru o fracțiune din costuri și cu mult mai puțin efort și timp, aplicațiile IA oferă alternative pentru locuri de muncă precum cele de copywriter și designer grafic. În timp ce unii profesioniști ar putea fi înlocuiți de AI, alții își vor vedea procesul de lucru îmbunătățit de noile tehnologii. 

Eugen KANSKI

Potrivit studiului, printre domeniile care ar putea fi în pericol se numără învățământul, mass-media, domeniul juridic și cel financiar. O evaluare a ChatGPT de către inginerii Google a stabilit că, teoretic, acesta ar putea fi angajat pe post de programator începător. Angajații Amazon care au evaluat ChatGPT au determinat că acesta s-a descurcat destul de bine în mai multe domenii funcționale: „foarte bine” răspunzând la întrebările clienților, „excelent" – la  crearea instrucțiunilor și „foarte puternic” – la întrebările de strategie corporativă.

Cum transformă IA profesiile creative 



Domeniile legate de mass-media, cum ar fi jurnalismul, crearea de conținut, designul grafic și marketing, sunt expuse din cauza modului în care diverse aplicații IA pot reproduce intențiile creatorilor de conținut în mod atractiv pentru publicul larg. ChatGPT poate genera o poveste în câteva secunde, fără niciun cost financiar. Un abonament lunar Midjourney Basic costă 10: tot atât cât câștigă un designer uman, doar că pe oră. Dacă adăugăm că cele mai creative minți din aceste domenii sunt supuse limitărilor dictate de politici editoriale și gusturile publicului, viitorul acestor profesii arată destul de incert.  

Potrivit lui Vasile Braga, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Creaţie din Moldova, ChatGPT este la fel de inteligent ca și persoana care scrie promptul: „Pentru a explica ceva entității ChatGPT sau oricărui instrument de inteligență artificială, trebuie mai întâi să înțelegi tu însuți acel lucru. În cazul designerilor, pentru a rămâne în activitate, aceștia vor trebui să aibă cunoștințe academice, nu doar intuiție. Vor trebui să înțeleagă partea de compoziție, partea critică, componentele din care este alcătuită imaginea. În cele din urmă, creatorii de conținut vor deveni mai degrabă administratori de conținut, filtrând datele generate de IA, îmbunătățindu-le și adaptându-le la nevoile angajatorului”, spune expertul.

Nu toate meseriile considerate a fi creative vor rămâne în siguranță, susține Tatiana Mihaeș, HR Recruiter la INDRIVO: „Un exemplu de job care ar putea suferi schimbări majore ar fi cel de copywriteri. Cu ajutorul ChatGPT-ului, deja se poate genera content destul de calitativ. Chiar și jobul de designer grafic se preia deja de către inteligența artificială (logo, imagini, brandbook). Pictorii și designerii de interior nu vor fi afectați, deoarece IA nu va putea să redea arta precum ar putea să o facă inteligența umană”, spune ea.

IA vs juriști și analiști financiari 


Analiștii care fac cercetări de piață și prognoze riscă să se confrunte cu rapoarte „scrise” de IA, mai cuprinzătoare și realizate mai rapid. Până în prezent, rapoartele de cercetare a pieței costau foarte mult și, de regulă, se puneau în sarcina organizațiilor, dar acum costurile pot scădea considerabil, pe măsură ce persoanele fizice vor avea la dispoziție analize de înaltă calitate generate de IA. Același lucru s-ar putea întâmpla cu multe profesii juridice. 


„Unele soluții IA ar putea reduce semnificativ numărul funcționarilor statului. Tehnici IA similare cu sentiment analysis pot să ajute instituții precum Consiliul Concurenței să analizeze un volum mare de date despre prețuri și să identifice înțelegeri de cartel, să monitorizeze prețurile la produse de prima necesitate pentru ca acestea să nu fie mărite în mod intenționat. Cu ajutorul IA, toate aceste lucruri pot fi făcute de trei-patru angajați în loc de zeci de oameni care le fac în prezent”, afirmă  Dragomir Catîrău, director executiv al start-upului IA în acțiune.
Rolul profesioniștilor HR se schimbă
Deși unele ocupații ar putea fi înlocuite de inteligența artificială, altele vor fi îmbunătățite. Cu ajutorul ChatGPT, specialiștii în resurse umane au reușit să producă rapoarte și e-mailuri cu 37% mai repede (în medie, cu 10 minute mai puțin) și cu rezultate mai bune, potrivit unui studiu realizat de Shakked Noy și Whitney Zhang de la Massachusetts Institute of Technology.

 

„Adoptarea sporită a tehnologiilor IA va avea un impact semnificativ asupra rolului profesioniștilor din resurse umane", spune Lilia Sutchevici, director adjunct al Departamentului HR de la maib. Potrivit ei, IA va fi folosit activ în procesul de recrutare, mai ales pentru selectarea candidaților. Tot cu ajutorul IA se vor analiza datele ce țin de performanță, experiență și competențele angajaților. Sarcinile repetitive, cum ar fi procesarea CV-urilor și programarea interviurilor de angajare, vor fi automatizate. În același timp, Lilia Sutchevici remarcă importanța muncii persoanelor care lucrează în HR: „Profesioniștii HR vor juca un rol esențial în asigurarea experienței autentice a angajaților, abordarea aspectelor emoționale și construirea relațiilor de încredere”, afirmă experta. 



Potrivit Tatianei Mihaeș, în această eră digitală, cei din HR vor pune accentul pe transformarea strategiilor de recrutare, eficientizarea proceselor de lucru și, în special, pe atragerea și menținerea celor mai bune talente în companie, prin onboarding și alte beneficii: „Se va acorda o atenție sporită pentru facilitarea accesului angajaților la suport informativ și pentru eficientizarea comunicării dintre angajați și management”, punctează experta.

Alegerea între un prompt-engineer din afară și talentul intern

Utilizarea tot mai frecventă a IA în mediul profesional a dus la apariția unor noi profesii, cum ar fi cea de creator de „prompt-uri”, adică a întrebărilor adresate aplicațiilor precum ChatGPT. Acum, mulți angajatori trebuie să aleagă între a aduce un prompt-engineer din afara companiei și a-și educa propriii angajați pentru folosirea IA. „Aici aș merge pe opțiunea de a investi într-un specialist din afara țării, care își cunoaște bine jobul și dă randament rapid. De pe urma experienței sale ar putea învăța și ceilalți angajați din interiorul companiei. Cred în potențialul uman și consider că este OK să investești în personal, dar atunci când este vorba de o profesie nouă și integrarea acesteia în companie, suntem oare dispuși să alocăm timp și resurse financiare pentru a investi într-un angajat din interior care deja este productiv la locul său de muncă?", se întreabă Tatiana Mihaeș.

La rândul său, Lilia Sutchevici consideră că ambele opțiuni pot fi viabile: „Decizia finală trebuie adaptată la contextul specific și obiectivele companiei, ținând cont de cât de critică este această poziție, dar și de resursele financiare și identificarea unui talent de pe intern. În cele din urmă, este foarte atractivă opțiunea mixtă: angajarea unui prompt-engineer extern pentru a aduce expertiză și a lucra împreună cu angajații interni. Astfel, personalul existent poate învăța și dezvolta competențe pe parcurs, construind o capacitate internă pe termen lung", spune experta.

 

300 milioane de locuri de muncă expuse la concurență din partea IA la nivel global

10 minute timpul cu care se scurtează, în medie, fiecare task realizat cu ajutorul ChatGPT, potrivit studiului MIT

$10prețul unui abonament lunar Midjourney Basic

Vasili BRAGA, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Creaţie din Moldova: „Creatorii de conținut vor deveni mai degrabă administratori de conținut.”



Tatiana MIHAEȘ, HR Recruiter la INDRIVO: „Pictorii și designerii de interior nu vor fi afectați, deoarece IA nu va putea să redea arta precum ar putea să o facă inteligența umană.”

Dragomir CATÎRĂU, director executiv IA în acțiune: „Unele soluții IA ar putea duce la reducerea semnificativă a numărul de funcționari ai statului.”



Lilia SUTCHEVICI, director adjunct al Departamentului HR la maib: „Profesioniștii HR vor juca un rol esențial în asigurarea că experiența angajaților este autentică, că se abordează aspectele emoționale și că se construiesc relații de încredere.”

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

3 zile

206

Publicitate în BC