21/06/2022

Agricultorii din Moldova cer deblocarea restricțiilor la export
Agricultorii din Moldova cer deblocarea restricțiilor la export Ştiri Moldova

Agricultorii din Republica Moldova cer autorităţilor deblocarea restricţiilor la exportul la grâu pentru că au pierderi foarte mari.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că recolta din acest an nu este promiţătoare, iar o decizie se va lua doar după ce se va şti sigur ce cantitate de grâu vom putea obţine, transmite  tvr.md.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, restricţiile la exportul de grâu au fost impuse de la 1 martie pentru a se asigura securitatea alimentară, în condiţiile în care stocurile sunt limitate.

Potrivit autorităţilor, în acest an, din cauza secetei, recolta de grâu va fi una mai mică, în comparaţie cu cea de anul trecut.

Se prognozează o recoltă de grâu de aproximativ 900 de mii de tone, în scădere cu 35%.

Până nu vor fi date oficiale, nu se poate vorbi de o ridicare totală a restricţiilor la export.


Vasile Şarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: „În cazul în care nu se punea această restricţie, eu nu zic că tot grâul din ţară era să fie scos, de foame noi nu vom muri ca şi ţară agrară, dar fluxul de export de grâu din Republica Moldova era să fie unul extraordinar de mare”.

Agricultorii se plâng că impunerea restricţiilor la exportul de grâu le aduce pierderi mari.

Gheorghe Sprâncean, administrator companie agricolă: „Acum preţul de cereale dacă e să le vindem în interiorul ţării este destul de mic, pe când preţurile la exterior sunt dublu mai mari decât s-ar propune acum de procurat”.

Igor Grigoriev, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere: „Se vorbeşte acum foarte mult de securitatea alimentară, dar să zici că avem foarte multe contracte de cumpărare a grâului şi ele stau nu prea sunt, nu le gaseşti aceste contracte de cumpărare a grâului. Mai ales la preţul potrvit”.

Radu Mușinschi, manager de ţară, Grupul Trans-Oil: „În România nu s-a impus o asemenea interdicţie şi nu se va interzice. Este o îngrijorare, dar ea este foarte mică precum că ar exista o criză alimentară”.

În scurt timp se va analiza oportunitatea eliminării restricţiilor la exportul de făină. Se ia în calcul şi exportul de grâu, însă doar parţial.

Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: „Noi trebuie să punem un plafon la exportul de grâu care putem să-l exportăm iniţial, dar el să fie repartizat nu pe 1-2 agenţi economici, dar din lista celora, proporţional cu capacităţile de export a agenţilor economici mari care exportă”.

Perioada de restricţii la exportul de grâu şi zahăr, impusă la 1 martie, a fost prelungită odată cu prelungirea stării de urgenţă.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

4 zile 12 ore

206

Publicitate în BC