18/07/2022

Uleiul de palmier face parte din aproape toate dulciurile din Moldova
Uleiul de palmier face parte din aproape toate dulciurile din Moldova Ştiri Moldova

Potrivit statisticilor, uleiul de palmier este al doilea cel mai importat ulei în Moldova, după cel de floarea-soarelui.
De regulă, acesta este importat din Malaezia și Ucraina, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) este responsabilă de verificarea documentelor de conformitate, scrie anticoruptie.md.

Potrivit informațiilor oferite de ANSA, în anul 2021, în Moldova au fost importate 800 de tone de ulei de palmier. În primele 6 luni ale acestui an, în țara noastră au ajuns 366 de tone de ulei de palmier și fracțiunile acestuia, chiar și rafinat, dar nemodificat chimic. 

Între timp, în total au fost importate 1.135 de tone în cursul anului 2021 și 445 de tone în 2022 de "grăsimi și uleiuri de origine vegetală și fracțiunile acestora, parțial sau total hidrogenate", care pot include ulei de palmier hidrogenat. 

Este clar că importurile de ulei de palmier hidrogenat în 2021 sunt cu 335 de tone mai mari decât cele de ulei rafinat. Aceeași tendință periculoasă continuă și în 2022. 

Uleiul de palmier este prezent în aproape toate dulciurile și prăjiturile vândute în Republica Moldova, iar marile companii nu mai ascund faptul că acesta este prezent peste tot în produsele lor. În plus, acestea folosesc adesea ulei hidrogenat, pe care îl numesc "otravă pură" pentru organism. 

În consecință, untul reprezintă o "mare pierdere" în formulele producătorilor, deoarece utilizarea sa nu este profitabilă și va avea un impact semnificativ asupra prețurilor finale. 

Nici uleiurile tradiționale din zona noastră geografică, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, nu sunt folosite în rețete. Motivul este același: costuri de producție mai mari. Ca urmare, aproape 90% din produsele comerciale conțin ulei de palmier.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

4 zile 20 ore

189

Publicitate în BC