Afaceri

Tarifele lui Trump: Doar 90 de zile de răgaz pentru exportatori?

Statele Unite au redus temporar taxele vamale de import pentru mărfurile din Republica Moldova de la 31% la 10%, pentru o perioadă de 90 de zile, oferind o ameliorare pe termen scurt exportatorilor pe fondul tensiunilor comerciale globale în escaladare. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump pe 9 aprilie 2025, afectează 75 de țări și este văzută drept o pauză tactică, și nu o inversare a politicilor protecționiste. Pentru Republica Moldova, ale cărei exporturi către SUA au însumat aproape 90 milioane de dolari în 2024 – preponderent vinuri, sucuri de fructe și conserve, reducerea taxelor oferă un respiro, însă incertitudinea persistă. Autoritățile locale au inițiat consultări cu producătorii și exportatorii pentru a evalua riscurile pe termen lung, a explora piețe alternative și a analiza potențiale măsuri compensatorii în cazul în care taxele majorate vor reveni.

Gheorghi PARMACLI, director, Fabrica de vinuri și coniacuri Barza Albă

În ultimii ani, noi, la fel ca și alți vinificatori moldoveni, am încercat permanent să ne promovăm produsele pe piața internațională, în special în Statele Unite. Am depus eforturi să le explicăm americanilor – care, firește, au propriile lor vinuri excelente și băuturi tari – că produsele noastre moldovenești sunt cu adevărat competitive. Și, să vă spun, în 2023- 2024, am înregistrat o creștere clară. Aceasta a inclus exporturile de divin moldovenesc, precum și băuturi pe bază de vin și vermuturi. Volumele noastre au fost mici, ce-i drept, dar am văzut creștere și la vinurile noastre atât cele liniștite, cât și cele spumante.

Dar, din păcate, această situație cu tarifele creează obstacole. Chiar și cu suspendarea temporară anunțată de președintele Trump – acea pauză de 90 de zile care a redus tarifele pentru moment, partenerii noștri sunt, să zicem, ezitanți să reia cursul normal. Ei pur și simplu nu știu ce va aduce ziua de mâine. Nu există nicio garanțiecă putem să încărcăm containerele, le putem expedia, iar președintele american nu va spune brusc: „M-am răzgândit, haideți să reluăm tarifele anunțate”.

De aceea, încercăm acum să renegociem. Și, sincer, având în vedere marjele noastre deja mici la produsul final, partenerii noștri vor să transfere aceste tarife, pe care ei nu sunt pregătiți să le absoarbă, asupra noastră. E business. Dar încercăm săgăsim o cale de mijloc, să menținem dialogul, pentru a putea împărți cumva această povară și a merge înainte.

Trebuie să o facem, pentru că în 2024, deja ajunsesem la fluxuri de export constante și vedeam un interes în creștere pentru anumite categorii de produse de-ale noastre. Oamenii din Statele Unite au ajuns să ne cunoască produsele, le-au încercat, le-au plăcut. Ne-am găsit nișa, am intrat chiar și în unele lanțuri mari de retail americane. Ei bine, acum ne confruntăm cu această situație, așa cum o fac practic toți vinificatorii. Încercăm să o depășim. Sunt încrezător că vom reuși să reluăm cooperarea, cel puțin pentru perioada aceasta. După aceea, vom vedea.

Încercăm să găsim o cale de mijloc, să menținem dialogul, pentru a putea împărți cumva această povară apărută și a merge înainte.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?