Actualitate

Costurile pentru construcția noii centrale termo-electrice (CTE) din Chișinău sunt estimate la 200 de milioane de euro

Potrivit documentului, noua centrală va înlocui actuala centrală termo-electrică Izvorul 1, parte a companiei Termoelectrica (fosta CTE-2), informează mold-street.com.

Costuri de peste 200 de milioane de euro

Capacitatea instalată a noii centrale va fi de aproximativ 250 MW, iar pentru construcția acesteia în perioada 2026–2028 se planifică alocarea a peste patru miliarde de lei (peste 200 de milioane de euro). Banii vor proveni din surse externe, fără a fi prevăzute resurse financiare din bugetul de stat.

Este de menționat că necesitatea unei astfel de centrale este discutată de mai bine de un deceniu, având în vedere că actualele capacități acoperă doar 20% din necesarul energetic al Republicii Moldova, iar dependența de sursele externe este foarte mare.

În plus, instalațiile actuale ale Termoelectrica sunt învechite și și-au epuizat durata de viață, iar sursele regenerabile aflate în creștere nu pot asigura o producție stabilă.

În urmă cu două luni, a fost prezentat și un studiu complex de fezabilitate tehnico-economică, în care au fost analizate cinci soluții tehnice alternative pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei termice și electrice în cadrul Termoelectrica.

Conform studiului, noile capacități ale Termoelectrica pentru producerea energiei termice și electrice vor fi bazate pe turbine pe gaz și turbine cu abur în ciclu combinat, motoare cu ardere internă cu recuperarea energiei reziduale, pompe de căldură și cazane electrice, colectoare solare și baterii pentru stocarea energiei termice.

Construirea unei instalații de cogenerare de înaltă eficiență cu ciclu combinat

„Dintre opțiunile propuse, soluția optimă recomandată este construirea unei noi instalații de cogenerare de înaltă eficiență, cu ciclu combinat, cu o capacitate electrică de aproximativ 250 MW și o capacitate termică de aproximativ 180 MW, care va înlocui centrala termo-electrică Izvorul 1”, au declarat reprezentanții Ministerului Energiei.

Potrivit ministerului, centrala propusă, în configurațiile analizate, ar putea funcționa și pe timp de vară, generând energie electrică cu un randament electric de aproximativ 55%, contribuind semnificativ atât la asigurarea cu energie din producția internă, cât și la echilibrarea și integrarea surselor regenerabile de energie.

Este important de menționat că actualele capacități de producție ale Termoelectrica nu permit funcționarea pe timp de vară, având un randament de doar 20–25%, iar una dintre componentele de bază este producerea de energie termică, care vara nu are cui fi livrată.

Estimările preliminare arată că pentru construcția noii centrale și modernizarea întregii infrastructuri a Termoelectrica sunt necesare investiții de câteva sute de milioane de euro, iar principalele fonduri ar putea proveni de la partenerii de dezvoltare, dar și din bugetul național.

Compania Termoelectrica este de stat și asigură aproximativ 80% din energia termică și circa 15% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?