Dle Ion Ceban, care credeți că sunt cele mai mari probleme ale economiei moldovenești la momentul actual?
Ion Ceban: Birocrația, lipsa de deschidere din partea statului față de mediul de afaceri. Companiile trebuie susținute pentru a se dezvolta, de asta depind locurile de muncă, creșterea economică și dezvoltarea, în general, ca țară.
Statul trebuie să audă mediul de afaceri, să-i înțeleagă problemele, indiferent de domeniul de activitate, și să intervină prompt în clarificarea și soluționarea acestora în câmpul legal. Mediul de afaceri trebuie să aibă predictibilitate și siguranță în ziua de mâine, atunci când investește. Legea trebuie să fie una pentru toți, astfel ca mediul de afaceri să nu fie presat sau să aibă tot felul de controale inopinate și presiuni.
Statul trebuie să atragă investiții străine, care să dezvolte economia și să creeze noi platforme de afaceri. În orice început de proiect de business și pe parcursul dezvoltării acestuia, statul trebuie să fie partener de încredere al mediului de afaceri, nu concurent, iar din acest parteneriat, trebuie să aibă de câștigat cetățenii și dezvoltarea economică a țării.
Experții economici au ajuns la concluzia că modelul de dezvoltare economică, care asigura anterior Republicii Moldova un oarecare grad de competitivitate, bazat pe forța de muncă ieftină, s-a erodat. Aici, ar fi problema creșterii economice anemice din ultimii doi ani. Soluția pentru o dezvoltare mai robustă ar consta în tranziția la un model economic, bazat pe eficiență și productivitate înaltă.
Investitorii, mediul de afaceri sau orice persoană care dorește să înceapă un business trebuie să aibă încredere în statul de drept, în legile deja existente. Pașii ce urmează a fi făcuți în inițierea și derularea afacerii trebuie să fie clari și previzibili.
Cum comentați acest punct de vedere și cum ar putea fi create condiții pentru sporirea productivității?
Ion Ceban: Într-adevăr, modelul economic bazat preponderent pe forța de muncă ieftină și-a atins limitele, iar menținerea competitivității Republicii Moldova impune o tranziție către un model economic centrat pe productivitate, eficiență și valoare adăugată înaltă. Municipiul Chișinău, în calitate de principal motor economic al țării, este deja antrenat într-un proces de modernizare a infrastructurii economice, de sprijinire a antreprenoriatului și de atragere a investițiilor în sectoare cu potențial de creștere înalt.
Tranziția spre un model economic axat pe productivitate este un proces complex, dar inevitabil. Aici, un rol-cheie îi revine administrației publice centrale, care ar trebui să adopte politici economice eficiente, bazate pe investiții și crearea condițiilor favorabile pentru mediul de afaceri. O problemă stringentă a economiei constă în deficitul cronic al forței de muncă, care se aprofundează în continuare.
Cum vedeți soluționarea lui, ținând cont de faptul că moldovenii au posibilitatea să plece lejer peste hotare, unde salariile sunt mai mari, iar companiile locale sunt încă necompetitive din acest punct de vedere?
Ion Ceban: Deficitul cronic de forță de muncă reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale economiei naționale. Despre acest subiect am vorbit de multe ori. Noi, ca și stat, trebuie să fim atractivi pentru tânăra generație, dar și să nu admitem situații, în care cadrele cu experiență sunt nevoite să plece de la serviciu, după care și din țară. Trebuie să motivăm fiecare angajat.
Având în vedere migrația continuă a populației active spre alte țări, unde oportunitățile salariale sunt mai atractive, este necesară o abordare coordonată între administrația centrală și cea locală, axată pe soluții sustenabile. Din perspectiva administrației publice locale, consider că este esențial să continuăm să sprijinim companiile locale în creșterea competitivității și să implementăm politici sociale eficiente, care să ofere cetățenilor motive reale să rămână în țară. Pe lângă acestea, valorizarea potențialului cetățenilor plecați peste hotare trebuie să fie un obiectiv constant, nu doar prin atragerea de investiții, dar și prin facilitarea reintegrării forței de muncă pe piața locală.
Vedem, totodată, că importul forței de muncă în Republica Moldova are o cerere pe anumite domenii de specialitate. Trebuie analizată și această oportunitate, atâta timp cât există ofertă, și de văzut unde trebuie de intervenit în susținerea mediului de afaceri. Dezvoltarea economică durabilă nu este posibilă fără politici sociale eficiente. Este esențial să sprijinim persoanele apte de muncă,în special tinerii, pentru a le oferi oportunități reale de afirmare aici, acasă.
Ați optat, în calitatea de primar general al municipiului Chișinău, pentru descentralizarea financiară și sporirea autonomiei locale. Aveți o schiță de reformă în acest sens?
Ion Ceban: Susțin ferm descentralizarea financiară și sporirea autonomiei locale, consider aceste procese esențiale pentru dezvoltarea durabilă a localităților și pentru apropierea Republicii Moldova de standardele europene. Este important ca o parte din impozitul pe venit – nu doar al persoanelor fizice, dar și al celor juridice, care este colectat în municipiu – să rămână la nivel local, susținând astfel dezvoltarea capitalei, în contextul în care presiunea pe capitală este foarte mare. Trebuie să avem în vedere că 40% din populație locuiește în municipiu și 60% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova este generat tot în capitală.
Este necesară elaborarea unui mecanism clar și transparent de alocare a transferurilor din bugetul de stat, care să țină cont de efortul fiscal local și de nevoile reale ale comunităților. De nenumărate ori, am solicitat revizuirea formulelor de distribuire a impozitelor și stabilirea unor transferuri financiare predictibile și echitabile. Am venit și cu o inițiativă în acest sens, care nu a fost însă susținută de Parlament. Chișinăul contribuie semnificativ la bugetul național, iar suma care revine municipiului nu reflectă proporțional această contribuție.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, ci o direcție strategică ireversibilă pentru modernizarea profundă a țării și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
Justiția, care trebuie să asigure într-o economie de piață o competiție corectă, rămâne în continuare o problemă în Republica Moldova. Cum vedeți soluționarea acesteia?
Ion Ceban: Justiția este coloana vertebrală a unei economii de piață funcționale și a unui stat de drept veritabil. Atât timp cât ea nu funcționează corect, nici investițiile, nici concurența loială, nici încrederea în instituții nu pot exista cu adevărat. Investitorii, mediul de afaceri sau orice persoană care dorește să înceapă un business trebuie să aibă încredere în statul de drept, în legile deja existente. Pașii ce urmează să fie făcuți în inițierea și derularea afacerii trebuie să fie clari și previzibili. Mediul de afaceri are nevoie de previzibilitate pe termen mediu și lung. Orice investitor dorește ca investiția să-i fie protejată. Și aici, justiția are un cuvânt greu de spus. Investiția protejată prin lege are un rol deosebit în atragerea investitorilor.
Orice reglementare trebuie interpretată corect, nu abuziv, ajungând ulterior să-și caute dreptatea în instanță. Procedurile trebuie debirocratizate, fără interpretări duble. De altfel, foarte mulți încep un business plan, după care se ciocnesc cu un șir de acțiuni birocratice și renunță să meargă mai departe.
Economia mondială este clătinată în prezent de un război comercial dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. Cum ar trebui să se comporte Republica Moldova în această situație?
Ion Ceban: În contextul actual al tensiunilor economice globale și al războiului comercial dintre marile puteri economice, Republica Moldova trebuie să adopte o abordare echilibrată, strategică și pragmatică, axată pe protejarea interesului na- țional și consolidarea rezilienței economiei interne.
Pentru Chișinău și Republica Moldova în general, sprijinirea producătorilor locali în procesul de integrare în lanțurile valorice europene trebuie să reprezinte o prioritate esențială, pentru a transforma statutul de țară candidată într-un adevărat proces de integrare la nivel economic și social. Acest proces trebuie susținut prin politici publice eficiente, finanțare europeană, digitalizare și parteneriate internaționale.
Vom obține succesul doar dacă vom reuși să transformăm Chișinăul și Republica Moldova într-un loc în care oamenii nu doar muncesc, ci aleg să trăiască. Iar acest lucru ține de calitatea vieții, de oportunități și de încrederea în viitor. Orice taxe și relații bilaterale trebuie negociate și discutate. Negocierea este arta înțelepciunii și a compromisului, unde ambele părți trebuie să fie în câștig.
Cum vedeți soluționarea problemei energetice a Republicii Moldova, ținând cont de faptul că aceasta nu deține propriile resurse în afară de soare și vânt, iar costurile mari ale energiei sunt una din cauzele competitivității reduse a economiei moldovenești?
Ion Ceban: Soluționarea problemei energetice a Republicii Moldova necesită o viziune pe termen lung, bazată pe diversificare, sustenabilitate și independență strategică. Lipsa resurselor energetice proprii nu trebuie privită ca o vulnerabilitate, ci ca un catalizator pentru tranziția către un model energetic modern, ecologic, verde și eficient.
Republica Moldova a făcut anumiți pași importanți prin sincronizarea rețelei electrice cu cea a Uniunii Europene, însă acest lucru nu este suficient. Această integrare trebuie consolidată prin diversificarea rutelor de import, utilizarea pieței europene comune pentru a obține energie la prețuri competitive. Totodată, este imperativă colaborarea cu România pentru implementarea proiectelor strategice, construcția de linii de interconectare și gazoducte.
„Este esențial să continuăm să sprijinim companiile locale în creșterea competitivității și să implementăm politici sociale eficiente, care să ofere cetățenilor motive reale să rămână în țară”.
Care este viziunea dvs. vizavi de procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Există o alternativă pentru țara noastră ca să reușească să se reformeze și modernizeze, astfel încât să se ajungă la un nivel economic comparabil cu statele UE și un nivel de trai pe măsură al populației?
Ion Ceban: Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, ci o direcție strategică ireversibilă pentru modernizarea profundă a țării și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Cu pași concreți și bine determinați, putem atinge standardele europene în economie, administrație, educație, sănătate și drepturile omului. Integrarea europeană trebuie privită nu ca un scop în sine, ci ca un proces de transformare internă profundă, un catalizator pentru reforme structurale și pentru dezvoltare economică durabilă.
În calitate de capitală și centru economic al țării, municipiul Chișinău este gata să joace un rol activ în acest proces, nu doar implementând politici europene la nivel local, ci și inspirând bune practici pentru celelalte regiuni ale țării.