Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,10 dolari, sau 1,6%, atingând valoarea de 66,86 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,11 dolari, respectiv 1,7%, ajungând la 63,57 dolari pe baril. Scăderile au venit după o creștere semnificativă a prețurilor, de peste 3%, în sesiunea de tranzacționare de săptămâna trecută, înainte de sărbătoarea de Vinerea Mare.
„Tendința generală rămâne descendentă, investitorii fiind reticenți să creadă într-o redresare solidă a pieței, având în vedere impactul tarifelor comerciale asupra creșterii economice și creșterea producției OPEC+,” a declarat analistul de piață de la IG, Yeap Jun Rong.
Grupul OPEC+, care include state membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, va crește producția cu 411.000 barili pe zi începând din luna mai, deși această majorare va putea fi parțial compensată de reducerile de producție din partea unor țări care au depășit cotelor stabilite.
În paralel, speranțele unui acord nuclear între SUA și Iran au contribuit la scăderea prețului petrolului, după ce oficialii iranieni au anunțat progrese semnificative în negocierile cu SUA. Acest progres reduce riscul unei oferte limitate de petrol iranian pe piețele internaționale.
În ciuda acestor evoluții pozitive, piețele rămân tensionate, iar investitorii așteaptă cu interes publicarea unor indicatori economici importanți din SUA, care ar putea oferi informații suplimentare despre impactul tarifelor asupra economiei globale.
De asemenea, un sondaj recent realizat de Reuters arată că probabilitatea unei recesiuni în SUA în următoarele 12 luni a ajuns aproape la 50%, ceea ce ar putea afecta cererea globală de petrol, având în vedere că SUA este cel mai mare consumator de energie din lume.