După cum a precizat Ministerul Agriculturii, excluderea produselor ecologice din lista bunurilor cu prețuri reglementate le va permite producătorilor să formeze valoarea adăugată în funcție de cheltuielile reale, transmite logos-press.md.
Această măsură va stimula procesarea locală și va sprijini sortimentul eco deja format. Conform Atlasului agriculturii ecologice, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 150 de producători de produse ecologice.
O parte dintre companii sunt certificate conform regulamentelor UE, dar fără înregistrare oficială în Moldova, iar altele sunt certificate conform legislației interne, însă fără a respecta normele europene. Aproape toți acești operatori consideră că certificarea în conformitate cu standardele UE le permite să vândă produse cu eticheta „Eco”, „Bio” sau „Organic”.
În Moldova se cultivă în principal cereale ecologice, legume, nuci, fructe și plante aromatice pentru uleiuri esențiale. De asemenea, un vinificator moldovean practică vinificația ecologică.
Aproximativ 90% din produsele bio certificate de organisme din străinătate sunt exportate. Fructele și legumele certificate conform standardului „Eco” sunt destinate pieței interne. Linia de export include nuci, lavandă, ulei de lavandă, prune uscate, porumb, floarea-soarelui, mazăre, grâu. Aceste produse sunt livrate în Olanda, Italia, Bulgaria, Franța, Germania, Cehia, Polonia, Austria și România. Produsele bio pentru piața internă sunt vândute cu 15–20% mai scump decât produsele similare fără marcaj ecologic.