Actualitate

Ioniță: Scăderea cursului dolarului față de euro nu va afecta cetățenii moldoveni

Moldova este unul dintre statele cele mai afectate de crizele regionale sau globale, din cauza economiei sale slabe. Despre acest lucru a vorbit expertul economic Veaceslav Ionită.

„Suntem o economie slabă, vulnerabilă. În anii 2022–2023, când inflația noastră a ajuns la 34%, nimeni nu înțelegea cum, în condițiile războiului din Ucraina, la ei inflația era de 18%, iar la noi de 34%. Noi, având o economie slabă, simțim mai acut consecințele,” a declarat Veaceslav Ionită în cadrul unei emisiuni la TVRMoldova.

„La fel ca în timpul crizei energetice, tarifele pentru agenții economici din Moldova au crescut cel mai mult din întreaga Europă. În Moldova, creșterea a fost de peste șase ori. Nicio altă țară europeană nu a trecut printr-un asemenea șoc. Este efectul economiilor mici, dar ele se recuperează repede,” a mai spus Ionită.

Vorbind despre criza cauzată de tarifele impuse de administrația Trump, expertul a menționat că Moldova poate beneficia de această situație, mai ales în ceea ce privește exportul de vinuri. Potrivit lui, nici măcar scăderea cursului dolarului față de euro nu afectează cetățenii moldoveni:

„70% din economiile moldovenilor sunt în euro, 70% din remitențe sunt în euro, populația noastră gândește în euro. Toți cunosc prețurile în euro. La noi, moneda de bază este euro. Faptul că dolarul are unele probleme nu ne deranjează. Singurul domeniu care ar putea fi afectat este industria auto,” consideră Ionită.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?