Actualitate

Prețul aurului, la noi maxime istorice

Piața aurului a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, depășind record după record și atingând noi maxime istorice. Goldman Sachs estima recent că până la sfârșitul lui 2025, prețul aurului va ajunge până la 3100 de dolari/uncie troy (31,10 g). Estimările au fost depășite pe 31 martie, când uncia de aur s-a tranzacționat la 3110,81 de dolari, după ce urcase și până la valoarea record de 3115,79 de dolari.

Creșterea cererii de aur este influențată de mai mulți factori, între care instabilitatea economică și geopolitică și achizițiile masive ale băncilor centrale, care au continuat să-și mărească rezervele de aur și în 2024. Polonia, Ungaria și India au fost printre principalele țări care au achiziționat cantități semnificative de aur anul trecut. „Aurul își menține statutul de investiție sigură și lichidă în orice perioadă. Interesul clienților pentru aur a fost constant de-a lungul timpului, fiind cel mai tranzacționat activ al companiei noastre. Dar contextul economic și cel geopolitic actual au transformat această valoare într-o alegere strategică de investiții”, subliniază Cosmin Popovici, CEO Magnor, liderul pieței de aur și bijuterii din România. În paralel, se remarcă o creștere a tranzacțiilor cu bijuterii pre-owned, tendință influențată de sustenabilitatea și accesibilitatea acestor produse.

Potrivit specialiștilor, achiziția lingourilor din aur este cea mai rentabilă pe termen lung datorită valorii apropiate de prețul spot al aurului și lipsei costurilor adiționale. În schimb, bijuteriile din aur aduc și beneficii non-financiare, prin valoarea estetică sau sentimentală. Ambele au un principal avantaj comun, acela de a se converti în lichiditate imediată oriunde în lume, cu ovaloare în constantă creștere.

De altfel, în ultimele două decenii, prețul aurului a crescut cu peste 800%, depășind recent recordul de 3000 de dolari pe uncie, pe măsură ce tensiunile geopolitice au crescut cererea de active sigure.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?