Actualitate

Republica Moldova importă roșii chiar și în sezonul acestora

În 2024, pentru prima dată, Republica Moldova a exportat roșii pe piața europeană – un total de 22,3 tone. Totuși, țara continuă să importe aceleași roșii chiar și în sezonul de producție internă.

Conform declarațiilor făcute de Vasili Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Moldova trebuie să își asigure producția internă de roșii pentru a satisface piața internă. „Trebuie să avem o producție proprie care să asigure piața internă. Pentru ca aceasta să se dezvolte, trebuie să avem surse de apă, îngrășăminte accesibile, produse fitosanitare și semințe. Când vorbim despre export: trebuie fie să existe o cooperare a micilor producători, fie să avem producători mari”, a declarat Șarban, comentând potențialul de export al roșiilor către Uniunea Europeană, conform mybusiness.md.

În martie, fostul ministru al economiei, Dumitru Alaiba, a subliniat că Moldova a exportat pentru prima dată roșii pe piața europeană în 2024, menționând că cifra a fost de 22,3 tone. „Este o cifră modestă, dar este doar începutul. Orice lucru mare începe cu pași mici. De exemplu, așa a fost și cu cireșele: 38 de tone în 2019 și deja 1.800 de tone în 2024. Creșterea este de 48 de ori”, a declarat Alaiba, citat de Agroexpert.

Vasili Șarban a subliniat că exportul a fost posibil datorită unui agent economic care a reușit să-l realizeze. „Sperăm că exportul va crește, iar importul va scădea. Importăm destul de mult și ne-am dori să importăm mai puțin, mai ales în afara sezonului. Dacă comparăm roșiile noastre cu cele turcești, costul de producție la noi este mai mare. Doar cheltuielile pe energie fac ca prețul de producție să crească cu 30%”, a adăugat Șarban.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Legume, Nicolae Negară, a explicat într-un interviu pentru Agroexpert că, în prezent, Moldova își poate asigura doar producția de rădăcinoase (sfeclă, ceapă, morcovi). „Există câțiva producători care exportă produse în România și Ucraina și există perspective de extindere pe alte piețe europene. Dar situația este mai complicată cu legumele proaspete”, a spus Negară.

El a menționat că legumele proaspete nu se păstrează mult timp și pentru transportul lor sunt necesare tehnologii speciale. „Roșiile din Turcia, de exemplu, sunt recoltate verzi, încărcate în camioane speciale în care sunt create condiții speciale, iar în timpul transportului ele ajung să se coacă. Astfel, când ajung în Moldova, ele arată deja ca fiind coapte”, a explicat expertul.

De asemenea, Moldova continuă să importe legume, chiar și în timpul sezonului propriu. „Conform informațiilor noastre, în prezent importăm roșii și castraveți din 10 țări, chiar și atunci când este sezonul nostru. Acest lucru arată că producătorii locali nu pot încă să satisfacă pe deplin cerințele pieței interne. În satele unde există acces la apă, majoritatea producătorilor nu sunt înregistrați. Ei cultivă pe terenurile lor personale, vând neoficial, nu cooperează. Iar pentru export și pentru a lucra cu mari rețele comerciale sunt necesare volume mari și stabilitatea livrărilor”, a explicat expertul.

O altă problemă majoră este aprovizionarea cu apă. „Cei care nu sunt aproape de râul Nistru se confruntă cu lipsa apei de calitate. Este greu să obții permisiunea pentru irigație, iar chiriașii lacurilor nu sunt întotdeauna dispuși să permită accesul la apă”, a concluzionat Negară.

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?