21/09/2023

Ceaiuri asortate de la Hora Tea
Ceaiuri asortate de la Hora Tea Business Health

De la ani lungi de muncă în sectorul HoReCa până la deschiderea unei mici afaceri care oferă plăcere estetică și gustativă. Este povestea Irinei Doltu, fondatoarea Hora Tea, un brand local de amestecuri pe baza ceaiurilor clasice și plante.

O afacere pentru toată viața

Găsirea nișei nu a fost o sarcină ușoară. Irina și-a propus să găsească o afacere ce ar corespunde standartelor sale: succes, calitate și o ocupație pe care ar face-o cu plăcere, așa cum spune protagonista, „până la sfârșitul vieții”.

Apoi i-au venit în ajutor cărți despre filosofia japoneză. „Într-una din ele, Secretele japoneze ale fericirii autentice într-o lume  imperfectă de  Beth Kempton,o întreagă secțiune era dedicată ceaiului. Și dintr-o dată am înțeles – asta este afacerea mea”, spune Irina.

După ce a fost aleasă direcția, Irina a început primul lucru. „În timp ce lumea își ieșea din minți în carantină, eu făceam magie în bucătăria mea. Da, n-a fost un proces ușor, însă a fost interesant. Am reușit să-mi amintesc gusturile tuturor ceaiurilor testate și să creez primele amestecuri”, spune tânăra.

După asta, nu i-a rămas decât să găsească finanțare. Aici i-a oferit ajutor Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). În cadrul programului Femeia în afaceri, Irina a primit un grant de 121 000 de lei. După ce a mai adăugat 15% investiții proprii, Irina a început să-și pună afacerea pe roate. Echipamentul specializat din China și ingredientele naturale autohtone au devenit baza ceaiului Hora.

Asortarea componentelor

„Conceptul meu de brand este ceaiul din întreaga lume așa cum hora este un dans care unește. În amestecurile mele, folosesc ierburi și fructe de pădure culese în Republica Moldova și ceaiuri de bază din toată lumea”, spune tânăra. În prezent, Irina are în sortiment șapte tipuri de amestecuri. Și, apropo, în curând va fi scoasă în vânzare colecția de flori Hora Fleur.

Doi ani de muncă perseverentă într-un mic atelier și rezultatul este evident – ​​Ceaiul Hora a început să fie vândut în cinci localuri din Chișinău. Bineînțeles, el poate fi cumpărat și în rețelele de retail. Apropo, prețurile pentru cumpărători diferă semnificativ: pentru HoReCa – 1500 de lei/kg, pentru retail – de la 69 la 150 de lei.

Deși pare mai mare ca de obicei, prețul produsului este în mare parte justificat, deoarece marca se bazează pe principiul asortării alimentelor – o metodă care determină produsele care se potrivesc bine între ele din punctul de vedere al gustului  „food pairing”. Așadar, fiecare client poate alege ceaiurile în funcție de preferințele personale. De exemplu, pentru amatorii bucătăriei asiatice – amestec de plante pe baza de lemongrass, pentru cei care preferă dulciuri – ceai cu trandafir sudanez și fructe.

Iubește-ți meseria

Planurile pe termen scurt sunt cea mai sigură modalitate de a afla în ce direcție intenționează să meargă un om de afaceri în continuare. Irina tocmai a început să-și pună în aplicare micul plan – dezvoltarea propriului site web este la ultimele etape și există șansa de a obține un certificat pentru export. Cel mai ambițios lucru – de a intra pe o nișă din străinătate – a fost deja realizat. Ceaiul Hora este vândut în trei restaurante din Elveția. „Am fost la primul restaurant unde, întâmplător, a venit patronul altui stabiliment. După ce a gustat ceaiul, și-a dorit ca acesta să fie prezent și în restaurantele sale”, povestește Irina.

Planurile tinerei nu se opresc aici. Irina va decide, probabil, să solicite un alt grant pentru a-și extinde mica afacere. „Între timp, planul meu este ca într-un timp scurt, cât mai mulți oameni să poată savura toate notele delicate ale Hora Tea  grație combinării armonioase a plantelor din el.”, a încheiat conversația tânăra antreprenoare.

 

 

  Irina DOLTU,Fondator Hora Tea

 

Anul înființării: 2021

Gen de activitate: producție de ceai

Număr de angajați: 2

Preț: de la 69 la 1500 lei

 

Top trei sfaturi pentru un antreprenor începător

 

1. Crede cu sfințenie în tine și în afacerea ta!

2. Vei întâlni dificultăți și obstacole, dar nu renunța niciodată. Nu ceda!

3. Iubește tot ceea ce faci și fă-o cu dragoste! Transmite această energie pozitivă oamenilor prin produsul tău.

Нашли ошибку в тексте? Выделите ее и нажмите CTRL+ENTER

Ați găsit o eroare în text?
Spuneți-ne!

Raportați o eroare

ВАМ ТАКЖЕ МОЖЕТ ПОНРАВИТЬСЯ

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate (*).

1 zile 8 ore

204

Publicitate în BC