La sfârșitul lunii mai, proiectul noii Strategii a pieței de capital trecuse toate consultările publice, primise avizele necesare și urma să fie adoptat de Guvern.
O ECONOMIE PROSPERĂ ESTE GREU DE IMAGINAT FĂRĂ PIAȚĂ DE CAPITAL
Strategia își propune cinci obiective majore: sporirea accesului companiilor la finanțare pe termen lung, lărgirea bazinului de investitori activi, facilitând accesul investitorilor și sporind atractivitatea investițiilor în instrumentele pieței de capital, modernizarea infrastructurii pieței de capital, dezvoltarea unor instrumente noi pe piață și armonizarea legislației naționale cu normele Uniunii Europene. Comisia Națională a Pieței Financiare, care a elaborat documentul, se așteaptă că realizarea acestor obiective va spori capacitatea și interesul emitenților de a se finanța pe piață, va extinde oferta de instrumente financiare și va impulsiona dezvoltarea sectorului investitorilor instituționali și de retail, stimulând cererea.
De asemenea, noua strategie ar trebui să contribuie la dezvoltarea cadrului de reglementare și a infrastructurii pieței de capital. Președintele CNPF Dumitru Budeanschi spune într-un interviu că obiectivele strategiei au fost definite în funcție de stadiul dezvoltării economice, structura agenților economici, maturitatea sistemului financiar, administrarea datoriei publice, infrastructura pieței de tranzacționare și post-tranzacționare, regimul fiscal și nivelul de cunoștințe al investitorilor și emitenților. „Este greu de imaginat o țară prosperă fără opiață de capital funcțională. O economie de piață, în accepțiunea actuală, nu poate exista fără o piață financiară eficientă, iar piața de capital este parte esențială a acesteia”, menționează el.
ALTERNATIVĂ DE FINANȚARE
Potrivit președintelui CNPF, piața de capital trebuie să ofere companiilor o alternativă suplimentară de finanțare, pe lângă creditarea ban cară. „Piața de capital oferă companiilor posibilitatea de a găsi soluții flexibile și adaptate costurilor și beneficiilor fiecărui proiect de dezvoltare. Pentru asta, este esențial să eliminăm orice dezavantaj fiscal față de creditele bancare și să diversificăm mecanismele de susținere a afacerilor, inclusiv pentru cele noi”, subliniază Dumitru Budeanschi.
El se așteaptă, totodată, la dezvoltarea și implementarea unui program dedicat întreprinderilor cu participații de stat pentru pregătirea acestora de a accede pe piața de capital. Referindu-se la obiectivul privind dezvoltarea cererii pentru instrumentele financiare, președintele CNPF spune că, aici, un rol foarte important îi revine Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Alături de Ministerul Finanțelor și de CNPF, acesta urmează să depună eforturi pentru implementarea pilonului doi de pensii. „Implementarea acestuia, care este bazată pe acumularea individuală prin contribuții obligatorii în fonduri de pensii private, va fi un factor major în creșterea veniturilor la pensie și va genera resurse financiare pe termen lung”, menționează Dumitru Budeanschi. Totodată, Ministerul Finanțelor ar putea utiliza piața de capital pentru finanțarea proiectelor publice, prin emisiuni dedicate atât persoanelor fizice cetățeni moldoveni, cât și investitorilor rezidenți și nerezidenți, ceea ce ar spori administrarea datoriei publice și ar întări încrederea în piața de capital.
În ce privește modernizarea infrastructurii pieței, aceasta ar crea platforme de tranzacționare moderne, cu acces facil și securizat, dar și condiții sigure de dezvoltare a capacității societăților de investiții și operatorilor de piață de a promova, analiza și informa corect investitorii și publicul privind aspectele legate de piața valorilor mobiliare. Un alt aspect important privind dezvoltarea infrastructurii ține de integrarea pieței locale cu cele regionale și internaționale, prin stabilirea unor parteneriate strategice, eliminarea barierelor de reglementare și tehnice pentru a facilita accesul investitorilor și emitenților locali la piețele internaționale.