Subiectul ediției

PLANUL DE CREȘTERE ECONOMICĂ, între realități și perspective

În ultimii cinci ani, economia moldovenească a crescut cu doar 0,4%, iar în anul curent, ar putea avansa cu cel mult 0,6%, potrivit ultimelor estimări ale Băncii Mondiale. Concluzia economiștilor este că modelul de creștere economică, bazat pe costurile mici, în special ale forței de muncă, s-a epuizat și este nevoie de un nou model, bazat pe competitivitate sporită, eficiență și productivitate. În acest sens, autoritățile au elaborat un plan de creștere economică, ce ar pune bazele tranziției spre o nouă paradigmă de dezvoltare, iar Uniunea Europeană a confirmat alocarea a 1,9 miliarde de euro pentru implementarea lui.

Planul de creștere economică susținut de Uniunea Europeană este, potrivit vicepremierului Doina Nistor, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, drept o oportunitate unică pentru Republica Moldova. „Nu e doar despre bani, ci despre cum construim un nou model economic, bazat pe valoare adăugată, productivitate, tehnologie și inovație.

E o schimbare de paradigmă, care ne aduce mai aproape de integrarea în UE, nu doar prin cuvinte, ci prin fapte și reforme”, menționează ea. Statisticile oficiale arată că economia Republicii Moldova se confruntă cu una din cele mai dificile perioade economice din ultimele decenii. Datele oficiale confirmă intrarea în recesiune, cu două trimestre de scădere a Produsului Intern Brut (PIB) consecutiv.

75% din creditul UE de 1,5 miliarde de euro sunt destinate suportului bugetar, iar 25% – finanțării proiectelor investiționale

Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?