Subiectul ediției

Republica Moldova în epoca războaielor comerciale

Cutremurul provocat de noua administrație de la Casa Albă prin politica sa comercială agresivă a lovit din plin economia americană și urmează să lovească partenerii comerciali vizați de tarifele aplicate. Unda de șoc urmează să se propage în următoarele luni asupra întregii economii mondiale. Republica Moldova va fi afectată mai degrabă indirect, prin intermediul Uniunii Europene, care este printre primele vizate de tarifele americane. Deși este foarte posibilă o nouă criză economică mondială, perioada pe care o parcurgem comportă și o serie de oportunități. Valorificate corect, acestea chiar ar putea oferi unele avantaje competitive.

Președintele american Donald Trump a anunțat că impune, începând cu 3 aprilie, un tarif de 25% pentru mașinile importate în SUA pentru țările cu care țara sa are cele mai mari deficite comerciale. Acestea se adaugă taxelor deja introduse asupra oțelului și aluminiului, precum și asupra unor mărfuri din Mexic, Canada și China. SUA au importat, în 2024, produse auto în sumă de 474 miliarde de dolari, inclusiv autoturisme în valoare de 220 miliarde de dolari. Mexic, Japonia, Coreea de Sud, Canada și Germania au fost cei mai mari furnizori.

MAI MULȚI LIDERI AU CRITICAT CREȘTEREA TARIFELOR

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a descris măsura ca fiind „rea pentru companii, dar și mai rea pentru consumatori”, iar prim-ministrul canadian Mark Carney a catalogat tarifele drept un „atac direct” asupra angajaților canadieni și a declarat că ia în considerare măsuri de retorsiune. „Ne vom apăra lucrătorii, ne vom apăra companiile, ne vom apăra țara și o vom apăra împreună”, a declarat Carney.

La rândul său, ministrul german al economiei și asociațiile auto din Germania cataloghează tariful dăunător pentru economiile europene și americane, cerând negocieri urgente pentru a preveni un război comercial în spirală. În același timp, acțiunile Volkswagen, compania germană cea mai expusă la taxele vamale din cauza bazei sale mari de aprovizionare din Mexic și a lipsei producției americane pentru mărcile Audi și Porsche, au scăzut cu 5,1% în tranzacțiile premergătoare pieței. Acțiunile producătorilor auto din Asia, care erau deja în scădere, au tras și mai mult piețele în jos. Producători de automobile precum Toyota Motor și Mazda Motor conduceau în topul scăderilor de acțiuni în Japonia, țară care se bazează pe automobile pentru mai mult de un sfert din exporturile sale către SUA.

De asemenea, acțiunile producătorilor de automobile din Coreea de Sud, Hyundai Motor și Kia Corp, au scăzut puternic, la fel și producătorii de automobile și furnizorii de piese din India. Președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că Trump riscă să afecteze economia americană prin tarifele suplimentare. „Protecționismul nu ajută nicio țară din lume”, a declarat Lula într-o conferință de presă la Tokyo, promițând că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului cu privire la taxa comercială pe oțelul brazilian.

Abonează-te acum!
Vă place publicația? Distribuiți!

Ce cautam?