Blocul comunitar a înregistrat o creștere economică modestă în ultimii ani, pe măsură ce firmele au amânat investițiile, iar gospodăriile au încercat să-și refacă avuția pierdută din cauza inflației ridicate. Cu toate că 2025 era văzut ca un an crucial în revenirea economiei zonei euro, perspectivele s-au modificat după „Ziua Eliberării” a președintelui SUA Donald Trump și mai mulți oficiali au avertizat că au fost provocate deja pagube permanente economiei mondiale, chiar dacă se va ajunge la o soluționare a tensiunilor.
Datele oficiale publicate de Eurostat arată că Produsul Intern Brut al celor 20 de state din zona euro a înregistrat un avans de 0,4% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o performanță mai bună decât creșterea de 0,2% prognozată de analiști. Datele sunt însă distorsionate de faptul că PIB-ul Irlandei a înregistrat un avans de 3,2%, grație activității marilor companii multinaționale care își au sediul în Irlanda, din motive fiscale. În schimb, Germania – cea mai mare economie a Europei – a înregistrat o creștere de doar 0,2%, în timp ce economia Franței a înregistrat un avans de doar 0,1%. La rândul său, economia Italiei a crescut cu 0,3%. Astfel, dacă Irlanda este exclusă din calcule, blocul comunitar a înregistrat o creștere mai apropiată de 0,2%, cum au prognozat economiștii.
Perspectivele s-au înrăutățit însă semnificativ în ultimele săptămâni. Unele din cele mai mari firme europene, precum Volkswagen sau Mercedes-Benz, au avertizat că taxele vamale le vor afecta profiturile, vânzările și investițiile.