Este cel mai slab indicator din toate țările din regiune. Economia României va crește cu 1,6%, iar cea a Bulgariei cu 2,5%. Albania va avea o creștere de 3,8%, Bosnia și Herțegovina – de 2,8%, iar Serbia – de 3,5%. Rusia, care continuă agresiunea în Ucraina, va avea un avans de 1,5%, iar Ucraina va avea o creștere de 2%. Potrivit prognozei, anul viitor, creșterea PIB-ului Moldovei ar putea ajunge la 2,5%, iar în 2030 – la 5%.
Inflația medie anuală în Moldova va fi, în 2025, de 8%, iar în 2026 – de 5,9%.
În general, experții FMI constată că „incertitudinea în economia mondială a atins noi cote și „previziunile de creștere globală au fost revizuite semnificativ în scădere” comparativ cu așteptările de la începutul anului.
„Intensificarea războiului comercial și o mai mare incertitudine privind politica comercială ar putea înrăutăți și mai mult perspectivele de creștere pe termen scurt și lung. Reducerea cooperării internaționale ar putea pune în pericol progresul către o economie globală mai rezistentă. În această conjunctură critică, țările ar trebui să acționeze în mod constructiv pentru a crea un mediu comercial stabil și previzibil și pentru a promova cooperarea internațională, abordând în același timp lacunele politice și dezechilibrele structurale interne. Acest lucru va contribui la asigurarea stabilității economice interne și externe”, se arată în studiu.