O companie din Dubai a devenit principalul importator de îngrășăminte în Moldova.
Potrivit statisticilor, în 2023 în Moldova au fost importate 45.212 tone de salpetru, care poate fi utilizat ca îngrășământ pentru toate tipurile de soluri și plante, scrie mold-street.com.
Importurile de salpetru au scăzut cu peste 40%
Astfel, se observă o scădere a importurilor de salpetru cu 12% față de anul 2023, în ciuda faptului că prețurile de import au scăzut cu peste 25% – de la 11,17 lei per kilogram la 8,46 lei per kilogram.
În primul trimestru al anului 2025, importul de salpetru a fost de 20.133 de tone, ceea ce reprezintă deja 45% din volumul total importat anul trecut. Prețul mediu de import pentru această perioadă a fost de 8,16 lei/kg, cu 3,5% mai mic decât în 2024 și cu aproape 40% mai mic decât nivelul din 2022.
„Cu toate acestea, în ciuda tendinței generale de ieftinire, analiza prețurilor din ultimele luni arată o ușoară inversare a acestei tendințe. Pe fundalul scumpirii gazelor naturale în Europa și al presiunilor externe pe piața globală a ureei, prețurile la salpetru încep din nou să crească. Deși această schimbare nu s-a reflectat încă complet în prețul mediu trimestrial, ea ar putea afecta negativ costurile resurselor pentru fermierii moldoveni”, afirmă expertul.
Datele arată că în primul trimestru al anului 2025, situația s-a înrăutățit, iar importul de nitrați de amoniu a scăzut cu peste 40%, ajungând la 18.767 de tone.
De ce scad importurile
Potrivit lui Iurie Rișa, scăderea volumului importurilor indică o reducere a cererii pe piața internă, „ceea ce se explică în mare parte prin capacitatea financiară scăzută a fermierilor la început de sezon”.
„În sectorul îngrășămintelor, de obicei, nu se practică creditarea echipamentelor — achizițiile se fac exclusiv cu plata integrală, ceea ce înseamnă că nivelul importurilor reflectă direct gradul de aprovizionare și lichiditatea reală din agricultură”, constată expertul.
Această dinamică are loc în contextul în care prețurile au rămas relativ stabile și chiar accesibile, deși s-a înregistrat o ușoară creștere de la 8,08 lei/kg (inclusiv TVA și transport) în ianuarie la 8,34 lei/kg în martie.
Furnizor principal — Rusia, printr-o companie din Dubai
Analiza arată că în 2024, Rusia a devenit din nou principalul furnizor al acestui îngrășământ pe piața Moldovei, cu o cotă de aproape 70%.
Mai mult, în primul trimestru al anului 2025, dependența de Rusia s-a accentuat, livrările reprezentând aproximativ 80% din total, fiind exportate în Moldova peste 15.300 de tone de salpetru. Restul a fost importat din Uzbekistan și Georgia.
În 2024, cei mai mari importatori de salpetru au fost companiile Ptiramida-Market SRL din Cimișlia — 9.700 de tone, cooperativa Agrostoc — aproximativ 6.300 de tone și Transfer-Impex SRL — 5.232 de tone. Împreună, acești trei operatori au acoperit peste 46% din importul de nitrați de amoniu în 2024.
Totuși, în primul trimestru al anului 2025, situația de pe piață s-a schimbat radical. Lider a devenit Fertistream-TRM SRL, o companie fondată în toamna anului trecut de o firmă din Dubai, afiliată unor antreprenori care anterior lucrau pentru gigantul rus al îngrășămintelor Eurochem.
Astfel, Fertistream-TRM SRL a reușit să livreze în primul trimestru al acestui an 14.926 de tone, ceea ce reprezintă deja aproape 75% din volumul total de salpetru importat în această perioadă.
Este de menționat că această companie este și cel mai mare importator de uree. În plus, o parte din activitatea fostei companii Agrocenter Eurochem SRL, care anterior era un jucător important pe această piață, a fost practic transferată către Fertistream-TRM, ceea ce i-a consolidat poziția pe piață, afirmă Iurie Rișa.