Analiza a luat în considerare elemente-cheie ale investițiilor imobiliare, cum ar fi ratele de impozitare pe proprietate, impozitul pe venit din chirii și randamentul brut al închirierii.
Studiul descrie Moldova ca „o piață emergentă, cu randamente ridicate, potrivită pentru investitorii imobiliari timpurii și toleranți la risc”. Costurile de achiziție a unei proprietăți ajung la cel mult 2,8% din preț, iar impozitul pe veniturile din chirii este de doar 12%, ceea ce asigură un randament atractiv.
Țara a obținut un scor ridicat și datorită capitalei sale, Chișinău, care a cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani în infrastructură, ospitalitate și afaceri. Aceste progrese, împreună cu creșterea turismului datorită industriei vinului și patrimoniului cultural – oferă oportunități de închirieri pe termen scurt. Studiul menționează că, totuși, Republica Moldova nu este încă membră a Uniunii Europene, deși este țară candidată pentru aderare. Lituania este clasată pe locul doi în privința oportunităților de investiții imobiliare, iar Macedonia de Nord, o altă țară candidată la UE, a fost clasată pe locul trei. Potrivit studiului, Serbia, Irlanda și Letonia oferă, de asemenea, randamente foarte bune.
Deși are o rată de impozitare mai mare, de 21%, Italia oferă al treilea cel mai mare randament din Europa. „Deși randamentul brut al închirierii și rata medie de impozitare sunt factori esențiali, este important să se ia în calcul și alți factori precum rata de neocupare, costurile de administrare a proprietății și condițiile locale ale pieței”, se precizează în studiu.