În legătură cu aceasta, Codul Fiscal va fi completat cu un capitol separat, care va include cotele de impozitare și nivelurile maxime ale vânzărilor pentru antreprenorii independenți. Potrivit conceptului elaborat, regimul fiscal pentru aceștia prevede plata unui impozit unic. Acesta va fi de 12% din suma impozabilă, dacă aceasta nu depășește plafonul de livrări care impune înregistrarea ca plătitor de TVA, informează Logos-Press.
Impozitul unic va include:
un impozit pe venitul din activități antreprenoriale de 4% din suma totală a impozitului unic
contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii – 8%.
Aceste sume vor fi distribuite între bugetul de stat și bugetul local, în funcție de locul de reședință al contribuabilului, declarat în Notificarea de începere a activității, în proporția 3/1.
În calitate de plătitori ai impozitului unic, antreprenorii independenți nu vor fi obligați să țină evidență contabilă în scopuri fiscale și nici să prezinte declarații fiscale, cereri sau rapoarte către autoritățile de stat. Ei vor putea presta servicii și exercita profesii din Clasificatorul activităților, incluse în listele aprobate de Guvern. Aceste liste vor fi revizuite periodic în urma monitorizării și dialogului cu comunitatea de afaceri.
Antreprenorul independent nu va avea dreptul să angajeze terțe persoane pentru a presta serviciile, și nici să deducă cheltuieli în scopuri fiscale. Totuși, va putea activa fără restricții în una sau mai multe domenii sau profesii în același timp, cu excepțiile prevăzute expres de lege. Va avea, de asemenea, dreptul de a presta servicii atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Persoanele juridice vor putea apela la serviciile acestora în limita a 30% din valoarea cheltuielilor pentru plata muncii în anul financiar respectiv.