Lumea publicității online a fost dată peste cap odată cu actualizarea iOS 14 de la Apple în 2020, care le-a permis utilizatorilor să renunțe la urmărirea activității lor în aplicații. Acest lucru a lovit puternic în unul dintre fundamentele reclamelor online din acea perioadă: targetarea minuțioasă a publicului. Companiile s-au pomenit într-o situație în care le lipsesc o grămadă de date, ceea ce face mult mai dificilă țintirea consumatorului. Modul exact în care funcționează algoritmii din spatele acestor platforme este un mister.
„Algoritmul Google – și al celorlalte platforme, ca Meta și TikTok – sunt secrete bine păzite. Nimeni nu știe exact ce se întâmplă în spatele cortinei. E ca și cum ai încerca să ghicești ce gândește cineva: poți să-i vezi comportamentul, dar nu poți să intri în mintea lui”, spune Andrei Voica, fondatorul sigmadigital.ro. Așa că până și cele mai tari echipe trebuie să testeze la greu, să analizeze datele și să încerce mereu lucruri noi ca să înțeleagă ce funcționează.
PRIMELE TREI SECUNDE DIN VIDEO SUNT DECISIVE
Acum, creativitatea conținutului dictează regulile de joc. Un studiu Nielsen arată că 47% din succesul unei reclame ține de creativitate, în timp ce targetarea precisă contribuie doar cu 9%. Pe măsură ce „media buyerii” – profesioniștii care cumpără spațiu și timp publicitar pe diverse platforme digitale – pierd din controlul direct în favoarea algoritmilor, publicitatea eficientă depinde mai mult ca niciodată de puterea unei povești captivante. Iar clipurile video scurte au devenit una dintre cele mai puternice modalități de a spune acea poveste. În Republica Moldova, platformele social media sunt într-o continuă competiție pentru atenția utilizatorilor, TikTok ajungând la aproximativ 1,58 milioane de utilizatori de peste 18 ani, în timp ce Facebook are aproximativ 1,3 milioane în aceeași categorie de vârstă. Numărul de urmăritori nu mai este un factor de luat în seamă. Pe TikTok, poți găsi conturi cu doar 1000 de urmăritori, dar cu video-uri care ajung la milioane de vizualizări. Primele trei secunde din video sunt cruciale, iar majoritatea experților în marketingsunt de acord că 15 secunde e durata totală ideală ca să-i transmită privitorului mesajul dorit. Au trecut vremurile când targetarea după demografie sau interese, de una singură, propulsa un spot publicitar spre succes. În prezent, ceea ce contează cu adevărat este să livrezi acea scânteiecreativă în primele momente.